Ето какво включва новият пакет санкции на ЕС срещу Русия

Насочен е към ограничаване на достъпа на Русия до военни технологии

23.02.2024 | 12:38 Редактор: Тодор Петров
Ето какво включва новият пакет санкции на ЕС срещу Русия

Европейската комисия приветства приемането на 13-ия пакет от санкции срещу Русия, одобрен от правителствата на ЕС. 

"Две години след бруталното нахлуване на Русия в Украйна подкрепата на ЕС за украинския народ остава непроменена. Европа е обединена и решена да продължи да защитава своите ценности и основополагащи принципи. Всяко евро, което Русия губи, е от значение. Затова усилията не бива да отслабват. Комисията ще продължи да подкрепя държавите членки, за да гарантира ефективното прилагане на мерките, и да работи в тясно сътрудничество с трети държави за противодействие на евентуални опити за заобикаляне на санкциите", се казва в позиция на ЕК.

Настоящият пакет от санкции е насочен към допълнително ограничаване на достъпа на Русия до военни технологии, като например за безпилотни летателни апарати, и към включване в списъка на още дружества и лица, участващи във военните усилия на Русия.

"Изпраща се категоричен сигнал срещу партньорите на Русия във военните действия: новите вписвания са насочени срещу 10 (руски) дружества и лица, участващи в транспортирането на севернокорейски въоръжения за Русия, и срещу министъра на отбраната на страната, както и срещу няколко беларуски дружества и лица, предоставящи подкрепа на руските въоръжени сили", посочват от ЕК.

Към списъка на образуванията, свързани с руския военно-промишлен комплекс се добавят 27 нови дружества от Русия и трети държави. Тези дружества подлежат на по-строги ограничения върху износа на стоки и технологии с двойна употреба, както и на стоки и технологии, които биха могли да допринесат за технологичния напредък на руския сектор на отбраната и сигурността.  По-специално, добавят се 4 дружества от Китай и по едно от Казахстан, Индия, Сърбия, Тайланд, Шри Ланка и Турция, които косвено подкрепят военно-промишления комплекс на Русия в агресивната ѝ война срещу Украйна чрез търговия с електронни компоненти за руския военнно-промишлен комплекс.

Част от санкциите са насочени срещу руския военен и отбранителен сектор: повече от 140 дружества и лица от руския военно-промишлен комплекс, които, наред с другото, произвеждат ракети, безпилотни летателни апарати, противовъздушни ракетни системи, военни превозни средства, високотехнологични компоненти за оръжия и друго военно оборудване. Пакетът включва по-специално образувания, които търгуват с различни важни компоненти за безпилотни летателни апарати.

Снимка: БГНЕС
 


3
1 rate up comment rate down comment 1
Злорсула
преди 3 месеца
Що не си гледаш приходите от ваксини вместо да ни занимаваш с политиките на Световния икономически форум, а? Не стига, че е дълбоко корумпиран хомофоб, ами продължава да налага волята на Швааб и кохорта му над целия ЕС, като даже иска втори мандат. Такова нагло некадърно същество като Урсула трудно може да се намери. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
Анонимен Антинацист
преди 3 месеца
ХАХХАХАХАХАХААХАХАХАХАА САМО ТОВА ЗНАЯТ, НЯКВИ СИ САНКЦИИ КОИТО ВРЕДЯТ НА ТЯХ САМИТЕ, А НЕ НА РУСИЯ!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
дайте да дадем
преди 3 месеца
Давайте още пакети! Явно те добре стимулират руската икономика! И вкараха Европа в рецесия..... Сигнализирай за неуместен коментар