България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Всички са уморени от войната: Някои плащат с животи, други с пари, а трети - със санкции

Не се очаква скорошно разрешение на конфликта в Украйна, смятат Милен Керемедчиев и Любомир Кючуков

23.02.2024 | 09:15 Редактор: Деси Николова

На 24 февруари се навършват две години от началото на войната на Русия в Украйна. След хиляди разрушени домове и погубени животи, все още изход от войната няма, а за примирие дори не става дума.

"Не смятам, че третата година ще бъде много по-различна от предишните две. Искрено се надявам третата година да е тази, в която ще достигнем до споразумение и ще спрат военните действия. Приближаваме се към този етап много бавно. Президентските избори в САЩ ще катализират този процес, но без тях той ще бъде много по-дълъг и ще бъдат загубени още стотици хиляди човешки животи", заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза, че умора има във всички слоеве в обществата, в почти всички континенти от войната. И в Русия последното проучване показва, че 70% от населението би искало край на военните действия и да се премине към преговори.

"Две години след началото на войната ние не сме по-близко до мира. Тази констатация я направихме и преди една година. Има обаче няколко съществени разлики. Първата са разрушенията и жертвите. Втората е, че ние вече не говорим за победа на Украйна, а как тя да не претърпи повече поражения. Трето и четвърто - вече се говори за цената и за отговорността", каза бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков за Bulgaria ON AIR.

И двамата гости коментираха факта, че държавите, подкрепящи Украйна, са все по-уморени да помагат финансово на страната.

"Докато Европа и САЩ изплащат цената с пари, украинците плащат с кръв", отбеляза Кючуков.

Европейският съюз наложи нови санкции на Русия. Това е 13-ия пакет санкции, който държавата получава за последните 2 години. Освен ЕС, САЩ и Великобритания също наложиха санкционни пакети към руската държава.

"Русия е най-санкционираната държава в света. С последния пакет ще прехвърлят 19 хил. санкции към личности, компании, банки и други сфери. Само за пример, срещу Иран има 5 хил. наложени санкции, а срещу Северна Корея има 2 хил. Проблемът в санкциите е неразбирането, че руската икономика за последната една година премина на изцяло военно-временни нива. Започнаха да се орязват някои социални придобивки и привилегии на населението, но военната машина започна да работи на много бързи темпове", коментира Керемедчиев.

Президентските избори в Русия са планирани за 17 март 2024 г. Според Кючуков обаче, те няма да променят ситуацията.

"Едва ли има някакви очаквания, че нещо би могло да се промени в Русия. Там нещата и резултатите от изборите за ясни, още преди да бъдат обявени изборите. Руското ръководство в момента, ако то е подложено на някаква критика, тази критика е по-скоро от националистически позиции. Тя не е антивоенна, там единственият антивоенен кандидат - Борис Надеждин, беше лишен от правото да се бори", посочи Кючуков.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 месеца
А защо Европа трябва да плаща цената на войната? Да плащат тези, които печелят от нея. Сигнализирай за неуместен коментар