"Авдеевка вече не съществува": Кошмарът на последните евакуирани

Русия вече е унищожила множество градове и села и отнела живота на десетки хиляди хора

19.02.2024 | 17:58 Редактор: Вяра Димова

Видео показва как украински войници напускат Авдеевка. Тяхната част беше осигурявала защита на изтеглящите се военни и цивилни. Въпреки това, множество украински войници са били пленени от руските части. Изтеглянето от града, според украинското военно ръководство и президента Володимир Зеленски, е било необходимо поради опасността украинците да бъдат изцяло обкръжени.

Изтеглянето от Авдеевка не носи съществени предимства на руската страна, каза още Зеленски и подчерта, че Русия вече е унищожила множество градове и села и отнела живота на десетки хиляди украински и свои войници.

Авдеевка сега цялата е в развалини. Малко преди окончателното решение за изтегляне от града, украинската армия евакуира последните останали цивилни граждани, а украински войници заснеха една възрастна жена, която през сълзи казва: "Тук съм родена и израснала. Това е истински кошмар. Защо ни наказват така?"

Войникът, който я придружава, успява да каже само: "Да, Авдеевка вече не съществува", пише DW.

Падането на Авдеевка е важно за Москва, защото това беше първият украински град, който те успяха да превземат от май 2023 година насам. Освен това, той бе и далеч по-добре укрепен от Бахмут, пише Андреа Беер в репортаж за "АРД".

След изтеглянето на украинските части от Авдеевка, руската армия окупира бившия индустриален град и големия въгледобивен комплекс. Авдеевка се намира само на няколко километра от Донецк. Регионалната столица бе окупирана от Русия още през 2014 г, припомня "АРД".

Руското превъзходство по отношение на дронове, самолети и войници е просто смазващо, което, според украински сведения, позволява на окупаторите бързо да напредват в западна посока от Авдеевка.

Снимка: БГНЕС