Руските войници в атака - като минаха през Авдеевка 23 пъти атакуваха Мариинка

Атаките са концентрирани в района на Запорожие

18.02.2024 | 23:09 Редактор: Елеонора Танева
Руските войници в атака - като минаха през Авдеевка 23 пъти атакуваха Мариинка

Руските войски се опитват да напреднат още в Източна Украйна, предприемайки множество атаки западно от Авдeeвка, ден след изтеглянето на силите на Киев от този ключов промишлен град, заяви днес украинският генерал Олександър Тарнавски, командва силите в тази зона, цитиран от Франс прес. 

"В района на Авдеевка украинските военни отблъснаха 14 атаки на окупаторите край Ласточкине", селце на по-малко от 2 км от северните части на Авдеевка в Донецка област, съобщи в Telegram Тарнавски. По на юг, в района на Мариинка, руските сили "се опитаха 23 пъти да пробият отбраната на нашите войски", добави той, съобщавайки за руски настъпления и в южната Запорожка област. 

Според ген. Тарнавски силите на Киев са отблъснали 13 руски "опита за атака" близо до селата Роботине и Вербове (Запорожка област) - едно от малкото места, където украинците си бяха върнали позиции при контраофанзивата през 2023 г., която до голяма степен се провали, уточнява БТА.

Вчера, броени дни преди навършването на две години от началото на инвазията в Украйна, Москва се поздрави за "важна победа", обявявайки, че има "пълен контрол" над Авдеевка.

Днес руското министерство на отбраната заяви, че е напреднало с 8,6 км при превземането на този в голямата си част превърнат в руини град, който от октомври миналата година беше мишена на интензивни руски атаки въпреки тежките загуби.

Изправена пред увеличаващ се недостиг на войници и въоръжение, украинската армия обяви изтеглянето си от Авдеевка в нощта срещу събота.

Това беше правилно решение, което имаше за цел да спаси живота на колкото може повече хора, заяви вчера украинският президент Володимир Зеленски.

Снимка: БГНЕС


1
6 rate up comment rate down comment 0
Жанвължан
преди 2 месеца
Няма да има прошка Азовците и Десен Сектор убиваха жени и деца Горяха живи хора в Одеса Сега бягат ужасени ЗАЩОТО идва време да плащат за зверствата си Сигнализирай за неуместен коментар