САЩ санкционират над 500 цели в пакет срещу Русия

Икономиката на Русия се представя по-добре от очакванията

23.02.2024 | 10:45 Редактор: Тодор Петров
САЩ санкционират над 500 цели в пакет срещу Русия

САЩ ще наложат санкции на над 500 цели днес, отбелязвайки втората годишнина от нахлуването на Русия в Украйна, заяви заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо в интервю за Ройтерс в четвъртък.

Действията, предприети в партньорство с други държави, ще бъдат насочени срещу руския военнопромишлен комплекс и компании от трети страни, които улесняват достъпа на Русия до желаните от нея стоки, каза Адейемо. Вашингтон се стреми да потърси отговорност от Русия за войната и смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални в затвора.

Пакетът ще бъде поредният от хиляди санкции, насочени срещу Москва, обявени от Съединените щати и техните съюзници след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Новите санкции идват в момент, когато САЩ и техните съюзници се стремят да поддържат натиска върху Русия въпреки съмненията дали Конгресът на САЩ ще одобри допълнителна помощ за Киев. Администрацията на президента Джо Байдън вече изчерпа средствата, одобрени преди това за Украйна, а искането за допълнителни средства се бави в контролираната от републиканците Камара на представителите.

Въпреки това икономиката на Русия се представя по-добре от очакванията, като през януари Международният валутен фонд прогнозира 2,6% ръст на БВП за 2024 г. - повишение с 1,5 процентни пункта спрямо оценката от октомври - след стабилен ръст от 3,0% през 2023 г.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС