Точно две години война в Украйна, Западът декларира своята солидарност

Това пътуване е възможност да обсъдим всички аспекти на нашата подкрепа, заяви председателят на ЕК

24.02.2024 | 13:41 Редактор: Толя Стоянова

Две години след началото на руската агресия срещу Украйна, западни лидери отново потвърдиха своята солидарност. По думите на председателя на Европeйската комисия Урсула фон дер Лайен на този ден, в който Русия предприе пълномащабна война срещу своя съсед, отбелязваме необикновената съпротива на един смел народ

Преди зазоряване на 24 февруари 2022 година Русия предприе пълномащабна инвазия в Украйна. Президентът Владимир Путин обяви началото на това, което той нарeчe "специална военна операция". Светът е ужасен от първите тътени на бомбардировките и сирените за въздушна тревога в Киев. През границата започва и нашествие с тежка сухопътна техника. От началото на бойните действия досега, според данните на ООН, са загинали над 10 000 украински цивилни. Почти 5 милиона са вътрешно разселени, а близо 6 милиона са бежанците в цяла Европа.

За да демонстрират своята солидарност, четирима западни лидери пристигнаха в Киев с нощен влак от съседна Полша. В украинската столица са премиерите на Италия, Канада и Белгия – Джорджа Мелони, Джъстин Трюдо и Александер де Кро, заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Посещението в Киев отбелязва втората годишнина от началото на руската агресия срещу Украйна. Отбелязваме необикновената съпротива на смелия украински народ. Наскоро обявихме много важни неща по отношение на финансовата подкрепа за Украйна, но е много важно да изразим и моралната си подкрепа. Това пътуване е възможност да обсъдим всички аспекти на нашата европейска подкрепа за Украйна", заяви Фон дер Лайен.

Тя каза това ден след като ЕС наложи 13-ия си пакет от санкции срещу Русия, с който наказа близо 200 юридически и физически лица, обвинени в участие или подпомагане на руските военни действия.

В самата Украйна се появиха колебания, защото войските ѝ са все по-затруднени на фронтовата линия заради намаляващите запаси от боеприпаси. Сред неуспехите в последно време е загубата на Авдеевка в източната част на страната, която руските сили превзеха този месец. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обещава нови споразумения с чуждестранни партньори, които да повишат способностите на въоръжените сили.

Руските атаки не спряха и тази нощ. Дронове бяха изстреляни към Одеса. Ударена е жилищна сграда. Един човек е загинал, а ранена жена е извадена под развалините. Украйна отвърна на ударите, включително с дронове на руска територия. В западния руски град Липецк тази нощ отекнаха взривове и избухна пожар в най-големия завод на руския производител на стомана НЛМК. Не се съобщава за жертви.

Украинските военновъздушни сили обявиха като свой успех унищожаването на руски разузнавателен самолет А-50. За втори път в рамките на месеца Украйна съобщава за свалянето на подобен усъвършенстван самолет.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Лицемерка. " Смелият" украински народ загива, а ти правиш пари на негов гръб. Сигнализирай за неуместен коментар