Радев: Войната в Украйна е заплаха за глобалния мир и сигурността

Европа може да използва своя изстрадал опит през вековете, призова президентът

24.02.2024 | 10:05 Редактор: Толя Стоянова
Радев: Войната в Украйна е заплаха за глобалния мир и сигурността

"Изключително важно е да не позволим скандалите, които управляващите палят около себе си, и меморандумите, които се подхвърлят, да отклоняват вниманието от основния въпрос за изсветляването на нерегламентираното влияние в правосъдието, на всички тайни магистратски клубове, за да се стигне до сърцевината не само на проблемите в съдебната система, а и до откриване на политическите покровителства", заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос във връзка с изслушванията, провели се на първото заседание на парламентарната комисия, проверяваща дейността на Мартин Божанов-Нотариуса.

Според президента, ако няма политическа воля в управляващите, както и сред членовете на комисията, и в бъдеще ще продължава да има превзети институции, а тайните клубове ще надживеят ротацията.

"Една такава брутално изградена мрежа за влияние върху правосъдната система няма как да мине без политическо покровителство и това е най-важният въпрос. Каквато и да бъде съдбата на това правителство, ние този път трябва да стигнем до края", допълни президентът и призова обществото и медиите да оказват натиск за разкриване на всички зависимости.

Румен Радев припомни липсата на промяна след разкритията за Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния, и за тефтерчето на Филип Златанов.

"Ако ние продължаваме по същия начин, ще затъваме в беззаконие и безнадеждност", допълни държавният глава.

"Удивителна е бързината и лекота, с която лидерите в (не)коалицията ту се обичат и легитимират, ту се изобличават взаимно$, каза президентът Радев, попитан за скандалите в управляващото мнозинство, и допълни, че това само показва, че т. нар. евроатлантическа (не)коалиция функционира изцяло и извън всякакви евроатлантически принципи и ценности, а единственото, което я крепи, са интересите.

В отговор на въпрос за размяната на реплики между политическите лидери президентът коментира, че нивото им дава знак, че по този начин не може да функционира управлението на държавата, а обществото да бъде консолидирано около важни ценности и национални цели.

Попитан за конституционната процедура за формирането на ново правителство, Румен Радев заяви, че едва когато бъде връчен първият мандат, ще стане ясно дали в парламента има мнозинство с достатъчно политически ресурс, което да излъчи устойчиво управление на страната.

Във връзка с 2-годишнината от избухването на войната между Русия и Украйна президентът посочи, че търсенето на военно решение, основано на победата на бойното поле, не дава резултат и бойните действия продължават да дават стотици хиляди жертви и разруха.

"Точно преди две години, на 24 февруари, с избухването на войната между Русия и Украйна поканих при мен министър-председателя и ресорните министри и излязохме с общо обръщение и призив моментално да се прекратят военните действия и заклеймихме агресията. За съжаление, две години по-късно виждаме, че тази война не само не спира, а се разраства и вече е заплаха за глобалния мир и сигурността", заяви Румен Радев, като допълни, че войната отдавна прехвърли границите на региона по отношение на разруха, бедност и кризи от всякакъв характер.

Държавният глава апелира европейските държави да работят за намиране на автономно европейско решение, за търсене на диалог и механизми, с които да се прекратят незабавно военните действия и да се седне на масата за преговори.

"Европа може да използва своя изстрадал опит през вековете", посочи президентът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)