Радев за "сглобката": Решенията се взимат от други хора, на друго място

"Прекалено многото компромиси водят до резултати, които са в ущърб на българските граждани", заяви президентът

11.02.2024 | 18:45 Редактор: Искра Ангелова

Президентът Румен Радев заяви, че ще спази Конституцията и ще проведе консултации, като ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Така той коментира темата за предстоящата ротация на кабинета.

"Много е важно партиите да отчетат, че устойчивост в политиката може да се гради, само ако тя почива на ясни принципи и ценности. Прекалено многото компромиси водят до резултати, които са ущърб на българските граждани", допълни той в Банско, където посети слалома от Световната купа по ски-алпийски дисциплини.

Президентът изрази позицията си и по идеята външният министър да бъде и премиер.

"Не искам да се меся в работата на правителството. Това е въпрос, който ще решат коалиционните партньори. Няма такова голямо значение кои ще бъдат пешките на властовата дъска в ролята на министри, защото виждаме, че решенията се вземат от други хора на друго място", категоричен бе Радев.

Разнищването на случая с Мартин Божанов е залогът дали България ще продължи да се развива като демократична и правова държава, подчерта още Радев.

"Всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която Мартин Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт единствено с политическа протекция", коментира още той.

Президентът подчерта, че ще използва всички инструменти, с които разполага президентската институция, за да настоява този случай да бъде разнищен докрай: "Ние или ще разкъсаме мрежата, в която мафията ни е оплела, или тази мрежа ще задуши държавата. Затова е необходима непоколебима операция за дезинтоксикация на институции, оплетени от престъпни зависимости".

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR