Радев за убийството на Божанов, заплахите към Сербезова, "Трети март" и армията ни

Президентът говори по горещите теми в страната

20.02.2024 | 18:30 Редактор: Тодор Петров

Създаването на престъпна мрежа за въздействие върху съдебната система няма как да стане без политически протекции. Това заяви президентът Румен Радев по повод трусовете в прокуратурата и съдебната власт. 

Държавният глава коментира разследването на делата на разстреляния Мартин Божанов – Нотариуса. 

"Това е големият въпрос - отстраняването на един такъв тумор и недопускането на подобни практики в бъдеще изисква да се стигне до края и да се стигне до разкриването на политическите зависимости. Това очаква обществото ни", изтъкна Радев.

На този фон Висшият съдебен съвет създаде временна комисия, която през следващите три месеца ще проверява дейността на разстреляния Божанов. Ще се разследват неговите дела и евентуални връзки с магистрати. За целта от комисията ще изискват информация от органите на съдебната власт, Върховната прокуратура, ГДБОП, ДАНС и СДВР. 

По-рано днес бившият здравен министър проф. Асена Сербезова обяви, че е била заплашвана от служител в прокуратурата по времето на пандемията от Ковид-19. Попитан дали по време на служебните правителства е имало министри, които са сигнализирали за някакъв натиск, Радев заяви:

Такава информация от служебни министри не е достигала до мен. И от службите не е достигала.

Президентът коменира и темата за новорегистрираното движение "Трети март" от Весела Лечева и дали той ще участва в него. 

"Трети март е национален празник и се надявам да остане такъв. Да сте ме чули аз да говоря за партия "Трети март"? Попитайте тези лидери, които говорят за партия "Трети март", питайте какво толкова ги притеснява", посочи Радев.

Коментарите по горещите теми държавният глава отправи, след като присъства на отчет на състоянието на Българската армия. 

"Вече две години близо до нас бушува война, която драстично промени средата за сигурност. За съжаление, голяма част от проблемите, които дискутирахме и стояха пред Българската армия на предишния анализ, нашата армия и сега се сблъсква с тях - недостигът на ресурси, технологична изостаналост, закъсняла модернизация, липса на личен състав", обясни Радев.

Държавният глава прие почетния гвардейски караул, с който по традиция се открива Годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: БГНЕС