Радев: Престъпната мрежа в съдебната система има политическа протекция

"Хората виждат едни препирни за постове и властови ресурси", заяви държавният глава

20.02.2024 | 13:52 Редактор: Искра Ангелова

Създаването на престъпна мрежа за въздействие върху съдебната система няма как да стане без политически протекции. Това коментира президентът Румен Радев по повод трусовете в прокуратурата и съдебната власт.

Държавният глава присъства на анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през миналата година. На срещата присъства и министърът на отбраната Тодор Тагарев, също така Христо Гаджев и представители на българската армия.

"Отстраняването на един такъв тумор и недопускането на подобни практики в бъдеще изисква да се стигне до края и до разкриването на политическите зависимости", допълни държавният глава и подчерта, че цялото обществото очаква това.

Румен Радев напомни още, че това е тест, но и възможност за съдебната система, изпълнителната власт и Народното събрание. По думите му от това дали създадената временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов, ще има волята или пък желанието да разкрие политическите зависимости, ще проличи доколко парламентът желае да бъде ангажиран с решаването на този казус.

Президентът бе категоричен, че трябва да има промяна в отбраната, подбор на млади кадри, както и че трябват повече пари. Радев коментира и предстоящата ротация, като бе лаконичен, но подчерта, че ще даде възможност на партиите за разговори.

Държавният глава попита политиците защо се притесняват от новината за новата партия "3 март".

"Тези скандали, които текат покрай разпределението на властта, късат все повече нишката между управляващи и общество. Надявам се управляващите да си дават сметка за това, защото хората виждат едни препирни за постове, властови ресурси, за това кой ще говори навън. Но не виждат решаване на въпроси, свързани с националния интерес и очакванията им като граждани", подчерта Радев.

"Винаги, когато съм провеждал консултации, това е било с даване на възможност и стремеж политическите сили да стигнат до консенсус за властта. Сега, разбира се, има още време дотогава, но ще действам изцяло в рамките на Конституцията, така че да предоставя максимално добри условия на изпълнителната власт, за да вземе своите решения в този процес", заяви президентът.

В отговор на въпрос за консултациите с политическите формации в Народното събрание след ротацията Румен Радев посочи, че провеждането им винаги е било със стремеж към това парламентарно представените политически сили да стигнат до консенсус.

След срещата Тагарев пък бе попитан дали вече се е срещал с Мария Габриел заради предстоящата ротация, но отговори, че двамата се срещат всеки ден и не потвърди дали ще остане в правителството след ротацията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Това е резултатът от съдебната рИформа на Бойкикев и Пеевската Конституция. Сигнализирай за неуместен коментар