Радев: Това не е ротация, а оставка на правителството и следват консултации

Имаме задълбочаващ се проблем с функционирането на демокрацията в България, каза държавният глава

14.02.2024 | 13:12 Редактор: Вяра Димова

Това не е ротация, това е подаване на оставка на правителството и оттам цялата процедура се задвижва отново. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали президентската институция е готова за предсрочни избори.

Той беше сред гостите на зарязването на лозовите масиви между видинските села Гомотарци и Кошава.

Държавният глава припомни, че има ясна процедура в Конституцията, според която при оставка на кабинета, той трябва да направи консултации с политически сили и да връчи мандат за съставяне на ново правителство на първата политическа сила в Народното събрание.

Радев коментира и изявленията в парламента по-рано на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, свързани с "пешки", "офицери" и други.

"Някои хора още ги боли, че по времето на моите служебни правителства не можеха да си разиграват схемите", посочи той и добави, че по време на неговите служебни кабинети не са били допускани "крупни злоупотреби".  

"Ние имаме задълбочаващ се проблем с функционирането на демокрацията в България, този проблем идва от най-високо ниво – от българския парламент, уточни още президентът.

Според Радев един от основните принципите, на които се гради държавата, е върховенството на основния закон – Конституцията. По думите му тя е била променена и впоследствие "брутално погазена".

Държавният глава допълни още, че кабинетът дължи обяснение на българския народ, защо се е съгласил с по-стриктното спазване на Дъблинския регламент за връщане на мигранти, след като европейските държави не го спазват.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
На никого не му пука
преди 2 месеца