Израел удари Южен Ливан и рани най-малко 8 души, целта - "Хизбула"

Един от ударите е бил насочен към стоманодобивен завод в индустриалната зона

19.02.2024 | 20:33 Редактор: Деси Николова
Израел удари Южен Ливан и рани най-малко 8 души, целта -

Най-малко два израелски удара са били насочени срещу местност близо до главния град в Южен Ливан, като са ранени 8 души, съобщи източник от службите за сигурност за АФП. Израелската армия заяви, че е насочила ударите си срещу "оръжейни складове на "Хизбула".

След безпрецедентната атака на палестинското движение "Хамас" в южната част на Израел на 7 октомври ливанската "Хизбула" разменя смъртоносен огън с израелската армия на израелско-ливанската граница.

Източник от службите за сигурност заяви, че един от ударите е бил насочен към стоманодобивен завод в индустриалната зона в Газие, южно от Саида, като са били ранени най-малко 8 работници, включително 7 сирийци, работещи в близост до обекта.

В изявление на израелската армия (ЦАХАЛ) се казва, че военновъздушните ѝ сили са нанесли удари по "два склада за оръжие на "Хизбула" в съседство със Саида" в отговор на "изстрелването на дрон към Северен Израел".

Според ЦАХАЛ дронът вероятно е бил изстрелян от ислямисткото движение "Хизбула", което ежедневно обявява нападения срещу израелски военни позиции.

Израелската армия отговори с въздушни и артилерийски бомбардировки, които според нея бяха насочени срещу "инфраструктурата" на партията и движението на бойците в близост до границата.

Шиитската партия, която твърди, че действа в подкрепа на ислямисткото движение "Хамас", след като Израел започна война срещу съюзника си в Газа, не пое веднага отговорност за атаката с дрон.

Трансграничното насилие ескалира миналата седмица, когато Израел нанесе поредица от смъртоносни удари срещу Южен Ливан, при които загинаха най-малко 15 души, включително 10 цивилни.

При един от ударите срещу град Набатийе бяха убити 7 членове на едно и също семейство.

Тези удари са били извършени в отговор на изстреляна от Ливан неактивирана ракета по военна база в Северен Израел, при което е загинал един войник, предаде БГНЕС.

Ударите срещу Газие бяха сред малкото дълбоки бомбардировки на Израел през последните четири месеца, като преди това повечето военни действия с проиранския му враг "Хизбула" бяха ограничени до граничните райони.

Снимка: БГНЕС