Израел: Над 30 служители на ООН са участвали в атаката на "Хамас" на 7 октомври

Генералният секретар Гутериш обеща да отговори на обвиненията

19.02.2024 | 12:15 Редактор: Тодор Петров
Израел: Над 30 служители на ООН са участвали в атаката на

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант съобщи за наличието на "значителни индикации", че повече от 30 служители на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) са участвали в атаката срещу еврейската държава от 7 октомври миналата година. Освен това, според израелското разузнаване, около 1500 служители на UNRWA (или почти 12% от персонала) си сътрудничат по един или друг начин с бойците на групировката "Хамас".

В същото време служители на UNRWA изглежда си затварят очите за използването от "Хамас" на сградите на организацията за техни собствени цели. Бойците са изградили център за данни директно под централата на UNRWA и са черпили електричество оттам, за да може той да функционира.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обеща да отговори на обвиненията и да предостави изчерпателна информация. Сътрудничеството с няколко служители на UNRWA вече е прекратено. Въпреки това Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди призовава плащанията към агенцията да бъдат възобновени, предаде БТА.

Няколко западни държави спряха да плащат на UNRWA, след като се появиха съобщения за сътрудничество с "Хамас", включително САЩ и Германия – най-големите донори на агенцията.

Снимка: БГНЕС