Израел даде краен срок на "Хамас" да освободи всички заложници

След това започва наземната офанзива в град Рафах

19.02.2024 | 07:55 Редактор: Тодор Петров
Израел даде краен срок на

Израел определи крайния срок за началото на наземната офанзива в град Рафах в южната част на Ивицата Газа. Ако ислямисткото движение "Хамас" не освободи до 10 март всички заложници, държани в Газа, ще започне атака в града. Това заяви Бени Ганц, който е член на израелския военновременен кабинет.

В международен план все повече се увеличават призивите към Израел да се въздържа от щурмуване на Рафах, където около 1,5 милиона палестинци са намерили убежище от боевете в анклава.

"Светът трябва да знае и лидерите на "Хамас" трябва да знаят - ако до Рамадана нашите заложници не са у дома, боевете ще продължат навсякъде, включително в района на Рафах", каза бившият министър на отбраната Ганц.

Тази година свещеният за исляма месец започва на 10 март. Ганц посочи още, че Израел ще действа по "координиран начин, улеснявайки евакуацията на хора в диалог с американските и египетските си партньори, за да се сведат до минимум цивилните жертви".

Това е първият път, в който Израел съобщава точна дата за възможно навлизане на войските в града, който е убежище на над 1,5 млн. палестинци. На фона на влошаващата се хуманитарна ситуация в Ивицата Газа, в Кайро продължават усилията за постигане на примирие между Израел и "Хамас".

Снимка: БГНЕС