Нетаняху: Ще се сражаваме в Рафах, дори и да постигнем сделка

"Без военни действия означава да загубим войната срещу "Хамас", заяви той

17.02.2024 | 21:24 Редактор: Вяра Димова
Нетаняху: Ще се сражаваме в Рафах, дори и да постигнем сделка

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че критиците, които призовават Израел да не предприема военни действия в Рафах, на практика казват на страната да "загуби войната" срещу "Хамас". Той посочи, че войските ще влязат в южния град на Ивицата Газа, независимо дали е договорено освобождаването на заложниците, предаде АФП.

"Дори и да постигнем сделка, ще влезем в Рафах", каза той на пресконференция.

Израел е изправен пред нарастващи призиви, включително от най-близкия си съюзник - Съединените щати, да отложи изпращането на войски в южния град Газа, където са избягали около 1,4 милиона палестинци.

Военните твърдят, че работят за евакуацията на цивилни от района, за да сведат до минимум жертвите, но не разкриха точните подробности за плана си. Проведени са разговори в египетската столица Кайро, за да се направи пауза в боевете, докато хуманитарните агенции са все по-загрижени за липсата на храна, вода и лекарства в Ивицата Газа.

Нетаняху обяви, че всяко споразумение "ще бъде постигнато само чрез преки преговори между страните, без предварителни условия". Той определи исканията на "Хамас" като "нелепи".

"Израел, под мое ръководство, ще продължи да се противопоставя твърдо на едностранното признаване на палестинска държава. След ужасното клане от 7 октомври не може да има по-голяма награда за тероризма от това. Такава стъпка ще попречи на всяко бъдещо мирно споразумение", добави министър-председателят, цитиран от БГНЕС.

Междувременно хиляди израелци протестираха в Тел Авив, обвинявайки правителството на Нетаняху, че е изоставило заложниците, отвлечени при атаката от 7 октомври и все още задържани в Газа.

Снимка: БГНЕС