Германия е в снежна блокада - тежки катастрофи, задръствания и отменени полети

Затворени остават училищата в десетки населени места

18.01.2024 | 15:30 Редактор: Искра Ангелова
Германия е в снежна блокада - тежки катастрофи, задръствания и отменени полети

Тежкото зимно време продължава да налага сериозни ограничения на транспорта в Германия. След ледения дъжд в сряда Метеорологичната служба на страната предупреди за падането на големи количества сняг, които допълнително ще усложнят обстановката в голяма част от страната, съобщава националният ежедневник Die Welt.

От Айфел и района на Кьолн през планините Ротхаар до Тюрингия хората трябва да бъдат подготвят за "продължителни и силни снеговалежи". Очакванията са за образуване на снежна покривка до 30 сантиметра в рамките на денонощие.

Хиляди хора останаха блокирани с часове в задръствания по магистралите. Особено засегнати бяха магистрали А 3, 4, 5 и 7. В източната част на провинция Хесен хванатите в капана на километричните задръствания бяха снабдени с одеяла и топли напитки от спасители, съобщиха от местната полиция. На много места са били блокирани само отделни платна, така че превозните средства все пак да се движат - макар и бавно. Движението по няколко магистрали обаче е било изцяло спряно заради закъсали или катастрофирали превозни средства.

В сутрешните часове на деня полицейски говорител описа ситуацията като "много проблематична", като поясни, че заради лошите метеорологични условия дори машините за поддръжка на пътищата в страната не са можели да се движат. Двама полицаи са пострадали при катастрофа на магистрала А4, след като лек автомобил се врязва в патрулката им.

Шестима души са ранени, някои от които тежко, при верижна катастрофа на магистрала A44 в Северен Рейн-Вестфалия. На A3 в южната част на провинцията опашката от блокирани превозни средства е надхвърлила 20 километра - при това от коли в двете посоки, пояснява "Фокус".

За километрични задръствания се съобщава и по пътищата в провинция Рейнланд-Пфалц, където на места движението е спряно и двете посоки. "Заради няколко аварирали камиона цялата магистрала бе блокирана и движението в посока Кьолн буквално спря", обявиха от полицията. По първоначална оценка в задръстването е имало около 2000 души.

Говорител на железопътния превозвач Deutsche Bahn подчерта, че денят е започнал без сериозни закъснения в движението на влаковете. Но поради продължаващия риск от заледяване в Хесен над 300 от почти 1000 планирани полети от и за летище Франкфурт са били отменени, поясни говорител на летищния оператор. "Пътниците трябва да проверят статуса на полета си на уебсайтовете на авиокомпаниите, преди да тръгнат към летището и да отделят достатъчно време за планиране на пътуването. Ако вашият полет е отменен, моля, не идвайте на летището", се казва в съобщение на интернет страницата на международното летище във Франкфурт на Майн. Междувременно операциите на летището в Мюнхен се нормализираха, увериха властите.

Затворени остават училищата в десетки населени места. Присъственото обучение е отменено в цялата южна част на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Снимка: БГНЕС