Сибирски студ и коварни поледици във Великобритания, затвориха училища

Градусите паднаха до -14, ще става и по-мразовито

17.01.2024 | 14:05 Редактор: Вяра Димова
Сибирски студ и коварни поледици във Великобритания, затвориха училища

В Обединеното кралство температурите паднаха до -14 градуса през нощта, докато вълните от арктически въздух продължават да нахлуват. Заради тежките условия са затворени училища.

Във вторник срещу сряда беше най-студената януарска нощ от 2019 година, съобщи метеорологичната служба. Мразовитите условия и обилните снеговалежи принудиха училища да затворят врати в Шотландия и Северна Англия във вторник на фона на жълт предупредителен код за поледици и сняг във всичките четири нации на Обединеното кралство. 

Синоптиците казват, че в сряда вечер може да бъде измерена най-ниската януарска температура от 14 години насам. До края на петък пък се очаква покривка от 40 см сняг по високите места в северозападна Шотландия, тъй като зимата там е в пълен ход, информира БНР.

В северната част на Острова се очаква смесица от валежи от сняг, суграшица и дъжд, въпреки че ще има и малко слънце. Експертите предупреждават за коварни поледици по пътищата. Най-ниската зимна температура, измерена досега, е минус 22,3 градуса през 2010 година в Алтнахара в шотландските планини. 

Снимка: БГНЕС