Протести в Гърция заради данъците - магазини затварят врати, таксита отказват да работят

Ще се проведе и протестен митинг

22.11.2023 | 12:29 Редактор: Искра Ангелова
Протести в Гърция заради данъците - магазини затварят врати, таксита отказват да работят

По повод общонационалните протести срещу новите данъчни мерки на правителството в Гърция, местните търговски асоциации взеха спешни решения за затваряне на магазини. По-специално, магазините в Корфу и Хиос ще бъдат затворени за няколко часа, докато фрийлансърите реагират на новия данъчен законопроект. По същото време те ще проведат и протестен митинг.

Фрийлансърите от Хиос реагират на новия данъчен законопроект, който, както казват те, "чрез хоризонтална политика се опитва да контролира укриването на данъци, но насочен към средния бизнес, както и към професионалистите, които се борят всеки ден, за да покрият основните си задължения". В изявленията си президентът на Търговската камара на Хиос Виктория Амбази подчерта, че на среща, проведена с всички засегнати сектори, като адвокати, счетоводители, търговци и др. беше решено да се извърши прекъсване на работата в сряда от 12:30 на обяд до края на графика, протестно събиране на централния площад на град Хиос, както и протестно представление в D.O.Y. Хиос.

В Хиос магазините затварят в 12:30 на обяд. Търговската камара на Корфу съобщи, че за днес магазините ще останат затворени от 12 часа на обяд до 14:30 часа.

В прессъобщението се казва следното: "Президентът Янис Алегрис и Бордът на директорите на Търговската камара на Корфу, след интервенции и срещи относно съобщенията на правителството относно предстоящите данъчни мерки, реши да участва в мобилизациите в сряда, 22/11/2023, в сътрудничество с научните и професионални органи на Корфу. Каним всички колеги търговци да се включат в протестния митинг, като затворим магазините си от 12:00 до 14:30 часа, изразявайки нашата силна реакция. Наше задължение е да застанем до всеки наш колега, но и до всеки гражданин, който е засегнат от избора на правителството, който е изложен на риск от професионално унищожение, който е несправедливо набелязан като укриващ данъци. За всички нас този въпрос е от жизненоважно значение и достойнство."

Подобен призив беше отправен и от президента на Федерацията за търговия и предприемачество на Пелопонес, който представи предложение за затворени магазини на 22 ноември 2023 г. по повод мобилизациите в цялата страна за новите данъчни мерки на правителството, пояснява кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Засега обаче няма взето решение за Пелопонес. Докато в Атина Търговската камара не е издала никакво съобщение за затворени магазини.

От своя страна таксиметровите шофьори обявиха 24-часова стачка до утре сутринта. В Атина се образуваха сериозни задръствания. Водачите протестират срещу данъчния законопроект на правителството, който е насочен срещу укриването на данъци и установява определени минимални данъчни прагове за самоосигуряващите се лица.

В Атина Синдикатът на автомобилистите провежда протестен митинг пред офисите си с искане за оттегляне на законопроекта и за необлагаем минимален доход от 12 хиляди евро.

"Нито едно такси на пътя, не на ликвидирането на такситата", се казва в обръщение на синдиката.

В Солун таксиметровите шофьори също организираха протестно шествие тази сутрин. С новото законодателство правителството иска да увеличи събираемостта на данъците и разчита да покрие новите социални мерки, предвидени в бюджета за другата година.

Снимка: БГНЕС