Промени в тарифите за електроенергия в Гърция от 2024 г.

Как интелигентните електромери ще осигурят по-ниски такси

14.11.2023 | 12:06 Редактор: Тодор Петров
Промени в тарифите за електроенергия в Гърция от 2024 г.

Интелигентни електромери ще бъдат инсталирани в хиляди домакинства в Гърция. Те ще "свалят" цените на електроенергията, тъй като доставчиците на електроенергия ще предоставят специални тарифи за тези потребители. Новите енергийни данни ще се прилагат от 1 януари 2024 г., информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Интелигентните електромери гарантират, че през деня се прилагат различни тарифи в зависимост от колебанията на цените на борсата. Така например, в обедните часове на лятото, когато производството на фотоволтаици достига своя пик, а цената на борсата пада (или често стига до нула), ще се прилагат съответно по-ниски цени за потребителите, докато в пиковите часове (например следобед, когато производството на фотоволтаици спира) таксите ще бъдат по-скъпи. 

Потребителите ще могат да спестят пари, като пренасочат потреблението си в часовете с ниски цени на зареждане и избягват използването на енергоемки уреди в пиковите часове.

На по-късен етап прехвърлянето на потреблението в непиковите часове би могло да се компенсира от пазара чрез механизми за реагиране на търсенето, както вече се прави за големите потребители. Освен това, в комбинация с фотоволтаици на покрива или батерии, потребителите ще могат да участват на пазара, като продават, съхраняват или купуват енергия в зависимост от ценовите колебания през деня.

Повече интелигентни електромери през следващите няколко години

Според данните, включени в преразгледания енергиен план, представен от Министерството на енергетиката на Европейската комисия, до 2021 г. са били разположени 13 000 интелигентни електромера на ниво средно напрежение и 70 000 на ниво ниско напрежение, главно за потребители с голямо търсене на електроенергия. През 2022 г. са инсталирани 100 000 интелигентни електромера. Очаква се броят им да нарасне до 500 000 през 2023 г. и между 800 000 и 1 милион всяка година от 2024 г. до 2030 г. 

Целта е до 2030 г. всички потребители да имат интелигентен електромер, а до края на 2024 г. се очаква повече от половината (55%) от енергията, която се движи през мрежата, да бъде регистрирана от интелигентни електромери (телеметрия).

В същото време е в ход търг за доставка и монтаж на общо 7,3 млн. интелигентни електромера за ниско напрежение - проект, за който миналата седмица в присъствието на министър-председателя Кириакос Митцотакис беше подписано споразумение за финансиране между оператора и Европейската инвестиционна банка. Очаква се търгът да приключи в началото на 2024 г.

Снимка: БГНЕС