Гърция: Увеличаването на доходите е единственото решение срещу високите цени на храните

Цените на храните няма да падат, категоричен е Теодорос Пелагидис

22.11.2023 | 11:55 Редактор: Тодор Петров
Гърция: Увеличаването на доходите е единственото решение срещу високите цени на храните

"Увеличаването на доходите е единственото решение в условията на високи цени, които не показват признаци на спад", каза Теодорос Пелагидис, заместник-управител на Банката на Гърция и професор по икономика в университета в Пирея.

Пелагидис отбеляза, че "високите цени ще останат, те ще продължат да растат и да намаляват доходите на огромното мнозинство от гражданите". Единственото решение в интерес на гражданите е увеличаване на заплатите. 

"От нас се изисква да направим такава корекция по отношение на заплатите. Защото не трябва да очакваме цените на храните да паднат. Това няма да се случи", подчерта Пелагидис.

Според него високата цена на живот има две опорни точки: От една страна, това са заплатите, от друга – цените, тоест това не е само проблем на цените, но и проблем на заплатите. По негово мнение единственото решение на проблема с нарастващите цени е увеличаване на доходите, което възниква поради увеличените инвестиции и производителността на труда.

"По отношение на темпото може да не е 4 или 5, може да е 3% или 2%, но няма да видим нулата, която видяхме в предишните години, това е ясно, защото има натиск върху разходите за международни мащаб, по въпроси, свързани с изменението на климата, които са от значение и за други въпроси", отбеляза той, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

И добави, че поради отварянето на гръцката икономика някои хранителни продукти, като сирене фета и зехтин, са в международно търсене. "Следователно цените им се определят в международен план: 8 и 9 евро за килограм могат да се превърнат в 12 и 15. Никой не може да направи нищо по този проблем, освен ако не да въведем ограничения за производителите, което, как да го кажа, не е вярно, не е модерно. Начинът, по който купуваме мобилни телефони, лаптопи и разни подобни продукти, представете си, ако други държави го направят. ще се изправи пред ситуация с много по-големи общи увеличения на цените."

"Това, което се случва в международен план, е, че тази и следващата година всъщност има доклад на ОИСР, който скоро ще бъде публикуван, че в момента инфлацията на международно ниво се подхранва от нарастващите заплати, като мениджъри, работници във всеки случай, в който се опитват и просят и най-вече успяват, защото пазарите на труда в много страни, например в Америка, са тесни, те получават увеличение на покупателната си способност, коригирана спрямо инфлацията", каза още Теодорос Пелагидис.

"Това, което се иска от нас, е да има такава корекция от страна на заплатите. Защото не трябва да очакваме цените на храните да падат. Това няма да се случи. Темпът на растеж може и ще спадне, но няма шанс да падне, защото така или иначе те са изправени пред международно търсене и пред търсене от страни, които са увеличили своите доходи и потребление на храна", посочи Пелагидис. 

Той подчерта по-специално: Ключовият фактор са заплатите. Тоест ръстът на заплатите е производителността и инвестициите. Това е много важно.

Снимка: БГНЕС