Гърция с промени в Гражданска защита - номерът 112 ще се използва и за война 

"Нашата мисия е да спасяваме живота на цивилното население", каза полковник Николаос Папас

04.11.2023 | 12:21 Редактор: Толя Стоянова
Гърция с промени в Гражданска защита - номерът 112 ще се използва и за война 

Подготвя се разширяване на обхвата на добре познатия телефон 112 в Гърция до Гражданска защита, за да се информират незабавно гражданите, в случай че обстоятелствата го изискват. Номерът се използваше досега само за предупреждение за природни бедствия с текстови съобщения.  Въпроси като защитата на цивилното население в случай на военен конфликт са включени в Общия план за гражданска отбрана на страната, много от разпоредбите на който, както и кодовото му име, се пазят в тайна, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Според полковник Николаос Папас, ръководител на Службата за гражданска отбрана - планиране на извънредни ситуации към Министерството на защитата на гражданите, когато сирените се задействат, е доста късно да се информираме къде да отидем и какво да правим.

Папас и подполковник Йоанис Кацаневакис, началник на секцията на службата, отговарящ за Атина, смятат, че "ключът" е в обучението на населението, което се провежда по време на "мъртвите" периоди.

"Нашата мисия е да спасяваме живота на цивилното население", каза Папас, като подчерта, че при военни конфликти най-голям брой смъртни случаи се регистрират сред цивилното население.

Приютите са основен, ако не и единствен метод за защита на цивилното население. В Атина има 992 убежища, в които се предполага, че могат да бъдат настанени между 280 000 и 360 000 жители. Някои от тях са обществени и са напълно оборудвани: водоснабдяване, канализация, вентилационна система и дори медицински център. Други са частни и често са помещения, използвани в мирно време за други нужди. Така например паркинг за автомобили или склад на предприятие могат да се използват като убежища, при условие че собственикът им ги евакуира, както е длъжен да направи в рамките на 24 часа в случай на извънредна ситуация.

Точното местоположение на убежищата остава поверително. Въпреки това гражданите, които участват в откритите обучения по гражданска защита, провеждани всяка година под отговорността на местните окръзи, научават процедурата, която трябва да следват, за да бъдат информирани за местоположението им в критичен момент. Те научават, с други думи, къде да отидат, когато се включи алармата, както и на кои обществени места за събиране на хора в цялата страна ще бъдат поставени карти и инструкции.

Освен това списъкът на убежищата се актуализира на всеки три години от специални екипи от всеки регион, които определят и докладват на Гражданска защита за местата, които могат да послужат за убежище на цивилни граждани. Това е така, защото в големите градове, особено в Атина, интензивната строителна дейност и постоянните промени в жилищната структура водят до създаването и разрушаването на убежища. В допълнение към горното, друго място, което може да служи, като убежище е метрото.

Както казват  Папас и  Кацаневакис, планът наистина включва метрото. Според този план гражданите ще могат да имат достъп както до платформите за продажба на билети, така и до пероните, но само при определени условия ще могат да имат достъп до километричните тунели. Това, което все още се очаква, е законодателна намеса, която да регулира въпросите, произтичащи от евентуалното използване на съоръженията на метрото като убежища.

Що се отнася до тел. 112, в следващия период от време се очаква в парламента да бъде внесен съответен законопроект, който ще предвиди по-големи правомощия за Министерството на кризата с климата и гражданската защита.

Министерството ще има възможност да предприема превантивни или извънредни мерки на централно ниво, като същевременно ще му бъде възложена и координацията на службите по време на кризи. В същото време ще има възможност чрез тел. 112 Министерството на гражданската защита да забранява движението, да преустановява провеждането на мероприятия и задължението на работниците да ходят на работа, да отнема разрешителни, да реквизира техника, да затваря училища и др.

Въпреки това, както подчертава Папас, общественото образование е от голямо значение, тъй като цялото планиране остава непълно, ако гражданите не участват в обученията на Гражданска защита.

Снимка: Pixabay