Гърция ще бори укриването на данъци със законопроект, започва серия от мерки

Размерът на презумпцията за лицата, упражняващи свободни професии, е определен на 10 920 евро

31.10.2023 | 21:42 Редактор: Искра Ангелова
Гърция ще бори укриването на данъци със законопроект, започва серия от мерки

Министерството на финансите в Гърция представи законопроект за борба с укриването на данъци, като отбеляза, че размерът на презумпцията за лицата, упражняващи свободни професии, е определен на 10 920 евро. По-конкретно министърът на финансите Костис Хаджидакис заяви: "Няма да бъде позволено на лица, упражняващи свободни професии, да бъдат облагани с данък върху доходи, по-ниски от тези на наети лица, получаващи минимална работна заплата. С тази презумпция ще се води борба."

Хаджидакис подчерта следното: "Лицата на свободна практика и самонаетите лица ще получат референтен показател за своя условен доход, който не може да бъде по-нисък от минималната работна заплата. Равнището на презумпцията за лицата, упражняващи свободни професии, и самостоятелно заетите лица е определено на 10 920 евро. Данъкът върху стопанската дейност се намалява от следващата година с 50% за лицата, които декларират доходи над презумпцията, и с 25% за тези, които декларират доходи под прага от 10 920 евро. Данъчните ставки се намаляват от 20% на 20% над прага от 10 920 евро."

Преобладаващата част от самостоятелно заетите лица ще плашат данък в размер между 0 и 3000 евро, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR. в Гърция - Силвия Станчева.

Представеният закон за борба с укриването на данъци включва серия от мерки, които според министъра са "мрежа от действия със силно изразен социален характер".

Снимка: БГНЕС