Гръцкото правителство търси решение на жилищната криза

Гърците харчат най-много за жилища в Европа

31.10.2023 | 19:16 Редактор: Тодор Петров
Гръцкото правителство търси решение на жилищната криза

Гърция решава труден проблем – как да излезе от жилищната криза. Данните на Евростат показват, че гърците харчат най-много за жилища в Европа, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Според експерти е необходим съюз между държавата и частния сектор, за да се излезе от кризата. Фил Дженкинс, британски експерт по имоти, смята, че достатъчно високият държавен дълг не позволява на правителството да харчи големи суми пари за решаване на жилищната криза. За подкрепата на най-уязвимите публично-частните партньорства са от решаващо значение, казва той:

"Част от средствата ще трябва да дойдат от частните капиталови пазари. Това наистина е случай на правителства, които създават среда и рамка, в която частният капитал може да инвестира в достъпни жилища."

През последните седем години цените на жилищата в Гърция са се увеличили с 50%. Правителството се опитва да пусне повече апартаменти на пазара, за да свали цените. 

"Нашата цел е да предоставим възможно най-много стари и неизползвани апартаменти. Това са стотици хиляди помещения, особено в Атина. Предлагаме грантове за проекти за обновяване, енергийни и естетически проекти. Тези програми ще започнат да работят в близко бъдеще. И разбира се, ще продължим да изпълняваме програми за социални жилища", заявява гръцкият социален министър София Захараки.

Досега пазарът на недвижими имоти показва силна съпротива срещу повишаването на лихвите. Участниците в него обаче са убедени, че влиянието на скъпите кредити и поскъпването на живота скоро ще се отрази негативно. Очаква се цените на имотите да паднат най-рано през следващата година.

Снимка: Pixabay