Полицията в Гърция разби голяма престъпна група, щяла да продаде картина за €12 млн.

По случая са идентифицирани петима души

03.11.2023 | 20:24 Редактор: Вяра Димова
Полицията в Гърция разби голяма престъпна група, щяла да продаде картина за €12 млн.

Гръцката полиция разби незаконна престъпна група, която е щяла да продаде картина за 12 млн. евро. Картината е намерена в София през февруари миналата година. Тогава членовете на групата успяват да се измъкнат и продължават да продават картини чрез аукционни къщи дори след конфискуването на картината на Полък, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Твърди се, че лидерът на кръга е 35-годишен мъж, който е обвинен, че "познава предпочитанията на купувачите и наличността на произведения на изкуството на пазара, като в същото време се твърди, че е давал указания на баща си да направи определени произведения на художници, които са били по-търсени. Той се свързвал с чуждестранни аукционни къщи, договарял произведенията за продажба и ги обработвал с транспортни фирми".

61-годишният му баща е бил този, който е рисувал картините на известни художници. Той е притежавал умението да рисува, като същевременно е имал специални познания за историческата и художествената същност на техните създатели, както и за художествените течения от периода, към който принадлежат, и за стила, който всеки творец е възприел. Всъщност той е прилагал различни техники на рисуване и е използвал подходящи материали, за да постигне създаването на картини, за които се предполага, че не са публикувани или не са записани, носещи подписа на създателя. Твърди се, че те произхождат от частни колекции на видни политици или колекционери от предишния век, като в крайна сметка се оказват предадени на семейството на съпругата му.

Печалбата на престъпната група за трафик и търговия с фалшиви картини надхвърля 6 млн. евро. По случая са идентифицирани петима души, а от тях са иззети 18 картини, две пещи за състаряване на произведения на изкуството и множество печати и документи. Полицията изчислява, че незаконната финансова облага на групата надхвърля 6 млн. евро.

Източници от полицията посочват, че предишно разследване е проведено през февруари 2023 г. в София в тясно сътрудничество с представители на "Европол" и отдела за опазване на културното наследство на българските власти. По време на разследването е била предотвратена покупко-продажба на картина, която е трябвало да бъде продадена за 12 млн. евро.

След претърсвания в жилища и склад в Атика бяха намерени и иззети 10 картини, печати, документи, сертификати за автентичност и метална пещ за състаряване на произведения на изкуството. За картините, намерени в Атика, е назначена експертиза, която установява, че те са изцяло фалшиви, имитиращи художествения жанр на художниците, на които са приписани, а подписите, които носят, са подправени, също така имитиращи подписите на художниците, за които се твърди, че са ги създали.

По-нататъшното разследване показа, че групата е създадена от 2014 г.  с професионална структура,  а членовете ѝ са с ясно разграничени роли и постоянна дейност, с цел получаване на големи незаконни имуществени облаги чрез производството и трафика на картини, представяни като автентични с фалшиви сертификати за автентичност.

Що се отнася до начина на действие, те са използвали специфична методология - набавяли са необходимите материали (старопечатна хартия, машини за състаряване на произведенията, печати), за да създадат фалшиви картини, за да удостоверят автентичността на произведенията, подправяли подписа на автора, правели фалшиви ръкописни посвещения, използвали фалшиви печати за прехвърляне и фалшиви заглавия, уж подписани от видни историци на изкуството от онова време. Свързвали са се с чуждестранни аукционни къщи, като са ги заблуждавали относно автентичността на картините, твърдейки, че те идват от колекционери от миналия век или от политически фигури, чрез международната мрежа, която са създали за популяризиране на творбите си, са публикували картините в онлайн търгове и каталози, опаковали творбите в дървени каси и ги изпращали в чужбина чрез транспортна компания (въздушен транспорт), за да осъществят продажбата.

За да постигнат целта на незаконната си дейност, те са разработили различни роли. 35-годишният мъж, в качеството си на лидер на престъпната организация, е поел координацията на останалите членове, контактувал е с аукционни къщи, договарял е продажбите и е управлявал получените пари.

61-годишният, който е имал умения в областта на живописта и специални познания за характера и стила на художниците, е подготвял фалшивите картини. 69-годишна жена, възползвайки се от чуждестранния си произход, е предоставяла информация за организацията на фалшивия маршрут на произведенията, от оригиналните създатели до членовете на организацията, като същевременно се е представяла за колекционер на произведения на изкуството пред потенциалните купувачи.

56-годишен мъж е отговарял за опаковането на картините и доставянето им на транспортните фирми, за събирането на парите от продажбите, за получаването на фалшивите документи и печати и за изпълнението на функциите на шофьор на организацията, и 48-годишна жена, собственик на магазин за печати, е снабдявала организацията с фалшивите печати.

При претърсванията, извършени между февруари и 1 ноември 2023 г., са намерени и иззети общо следните вещи:

18 картини (10, от които, фалшификати след експертно изследване)

редица печати от различни институции

редица документи (разрешения, ръкописни писма, сертификати, клетвени декларации)

2 лаптопа

2 метални пещи, използвани за състаряване на произведения на изкуството

туби, четки и шпатули за боядисване

При финансовата проверка, извършена от S.D.O.E., е установено, че тримата основни членове на организацията (на 35, 61 и 69 години) притежават значителни суми пари в банкови сметки, въпреки че нямат професионален опит.

Иззетите картини ще бъдат изследвани за автентичност, като са уведомени Организацията за интелектуална собственост (O.P.I.), Организацията за колективно управление на визуални произведения и приложения (O.S.D.E.T.E.) и Министерството на културата. Преписката е внесена на компетентния орган на прокуратурата и случаят е изпратен на следовател.