Колко стабилна е икономиката на Израел и ще се огъне ли пред войната?

Конфликтът ще бъде тежко изпитание, коментират експерти

29.10.2023 | 23:50 Редактор: Вяра Димова
Колко стабилна е икономиката на Израел и ще се огъне ли пред войната?

С население от 9,7 милиона души Израел е една малка, но все пак икономически развита държава, която се нарежда сред най-богатите държави в света. Актуалните данни на МВФ я поставят на 14-о място по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението (54 710 щатски долара). За десет години (от 2012 до 2022) на практика той се е удвоил - от 263 на 525 милиарда долара, припомня в своя публикация АРД.

Сегашната война в Близкия Изток най-малкото ще забави растежа. Неслучайно Израелската централна банка наскоро понижи икономическата си прогноза от 3,0 на 2,3%. Ръководителят на централната банка Амир Ярон обаче подчерта, че израелската икономика е стабилна и устойчива.

"В някои области, като например иновациите и технологиите, ние сме световни лидери", подчерта той, цитиран от германската обществена медия. По думите на банковия шеф израелската икономика е успяла да се възстанови от предишните трудни времена и бързо да се върне към просперитета.

 

Икономически анализатори не оспорват тази оценка, но обръщат внимание на това, че войната ще бъде много тежко изпитание за икономиката на израелската държава. Джоузеф Зейра, почетен професор по икономика в Еврейския университет в Йерусалим, заяви пред американската телевизия CNBC, че рецесията е почти гарантирана. 

Постоянната заплаха от ракетен обстрел или страхът от нови нападения на ислямистите от "Хамас" водят до промяна в поведението на хората: те отменят събирания и празници, остават си у дома, децата не ходят на училище, много хора не могат да работят, обяснява Зейра, цитирана от DW.

Израелската армия мобилизира около 300 хиляди резервисти, които временно няма да пазаруват, нито ще ходят на ресторант или ще ползват обичайните услуги. А това веднага ще се отрази на търговията на дребно и на гастрономията.

"Оборотът ни намаля драстично", казва в тази връзка пред агенция Ройтерс управителят на магазин за спортни стоки в Йерусалим Нетанел Шрага.

Снимка: БГНЕС