Израел с най-масираната бомбардировка към "Хамас". Нетаняху: Това е мисията на живота ни

Ще попречи ли сухопътната операция на освобождаване на взетите заложници?

29.10.2023 | 07:56 Редактор: Елеонора Танева

Войната в ивицата Газа е екзистенциален тест за Израел. С тези думи израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви късно снощи началото на втория етап на войната с "Хамас", който включва наземна операция в анклава.

Израелската армия е извършила тази нощ най-масираната бомбардировка срещу цели на "Хамас" в Ивицата Газа от началото на ескалацията на конфликта преди три седмици. А според руското външно министерство Израел вече е започнал сухопътна военна операция в Газа.

Междувременно стана ясно, че Израел ще позволи достъп до южната част на Газа за допълнителна хуманитарна помощ.

"Битката в ивицата Газа ще бъде тежка и продължителна и ние сме подготвени за нея. Ние сме само в началото на пътуването. В първите седмици на войната ние смазахме врага, за да помогнем на нашите сили да влязат на земята по-безопасно. Тази война ще бъде мисията на живота ни", обяви късно снощи израелският премиер Бенямин Нетаняху.

На въпрос кой е отговорен за военния и разузнавателния провал на 7 октомври, Нетаняху каза: "След войната всички трябва да дадем отговори на трудни въпроси".

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк обяви, че широкомащабните сухопътни операции в Газа обявени късно снощи от Израел имат потенциал за причиняването на смъртта на още хиляди цивилни.

"Продължаващото насилие не е отговорът", заяви Тюрк.

Обявената вчера израелската сухопътна операция в Газа, усложнява усилията за освобождаване на взетите от "Хамас" заложници, обявиха властите в Катар.

Според говорителя на външното министерство на арабската държава Меджед ал-Ансари "тази ескалация прави освобождаването на пленените по-трудно".

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че няма "никакво противоречие" между военното поражение на "Хамас" и връщането на заложниците у дома. Израел потвърди, че 229 души са взети за заложници от Хамас.

Междувременно Египет и Съединените щати ще разширят хуманитарната помощ за Газа, стана ясно от изявление на говорителя на Израелските отбранителни сили Даниел Хагари във видео изявление, публикувано в социалната мрежа X.

В същото видео Хагари обвини "Хамас", че стреля измежду цивилните в Газа и ги използва като "живи щитове". Връзката с интернет и телефонната комуникация в ивицата Газа се възстановява, съобщи в неделя глобалният мрежов монитор Netblocks, цитиран от световните агенции. Тя бе прекъсната за почти два дни по време на масираните израелски бомбардировки срещу цели на "Хамас" в анклава. 

Снимка: БГНЕС