Колко силна е армията на Израел и с какви оръжия разполага?

Израел има около 80-90 ядрени бойни глави, твърдят източници

28.10.2023 | 16:00 Редактор: Тодор Петров
Колко силна е армията на Израел и с какви оръжия разполага?

Израелските отбранителни сили (ИОС) са създадени през 1948 г., две седмици след основаването на държавата Израел. Тяхната задача е да защитават страната, заобиколена от врагове в Близкия Изток. Тъй като опонентите на Израел отричат правото на държавата да съществува, от израелска перспектива всеки конфликт се отнася до екзистенциалното оцеляване на страната.

Въоръжените сили на Израел са демонстрирали многократно своята ефективност - в Шестдневната война, във войната от Йом Кипур и Ливанските войни. Въпреки това военните и специалните сили на Израел бяха неподготвени за нападението на Хамас от 7 октомври тази година.

Военното обучение в Израел е задължително с няколко изключения. С население от 9,4 милиона души страната разполага с около 465 хиляди резервисти и 173 хиляди редовни войници, показват данни на "Global Firepower Index". Според друга организация - Международния институт за стратегически изследвания, капацитетът на израелската армия е 169 500 души редовна войска и 400 хиляди запасняци, 90% от които са били мобилизирани след атаката на Хамас. Важна роля играят и специалните сили - още 8000 души.

Според "Global Firepower Index" арсеналът на Израел включва 241 бойни самолети, над 56 хиляди военни машини, 2200 танка и 7 корвети, както и 45 патрулни самолета и 5 подводници. Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI) изчислява, че Израел е инвестира 23,4 милиарда долара във въоръжение през 2022 година.

С "Железен купол", система за защита от ракети, артилерийски и минохвъргачни снаряди, Израел разполага с една от най-технологично усъвършенстваните отбранителни системи в света, пише ARD, цитирана от DW. С помощта на противовъздушната отбрана снарядите от Газа, Ливан и Иран могат да бъдат локализирани и неутрализирани напълно автоматично. След нападението на "Хамас" срещу Израел въоръжените сили сега искат да започнат да използват лазерната система "Железен лъч", която може да отблъсква безпилотни самолети и снаряди на разстояние, твърде близко за "Железен купол".

Въпреки че правителството на Израел никога официално не е потвърждавало, че разполага с ядрени оръжия, местните политици неведнъж са правили намеци за това. Данните от независими наблюдатели, като SIPRI, показват, че Израел има около 80-90 ядрени бойни глави. В сравнение със САЩ и Русия това е малък арсенал обаче, а и използването му в настоящия конфликт не е вероятно.

Снимка: БГНЕС