Израел атакува Газа по суша, въздух и вода, България се въздържа при гласуването в ООН

ООН одобри резолюция, призоваваща за хуманитарно примирие между Израел и "Хамас"

28.10.2023 | 13:32 Редактор: Тодор Петров

Израел започна военни действия по суша, въздух и вода в Ивицата Газа. "Хамас" потвърди, че е под атака, Йордания също съобщи за началото на мащабната операция. 

През нощта изтребители на израелската армия са нанесли удари по 150 подземни цели в северната част на Ивицата Газа, включително по тунели, подземни бойни помещения и допълнителна подземна инфраструктура. Според местни журналисти бомбардировките са продължили цяла нощ.

"Хамас" твърди, че израелската военна операция вече е започнала, въпреки че Израел не я е обявил официално. Мобилните телефони и интернет комуникациите в района са прекъснати. Според говорителя на израелската армия командните центрове на "Хамас" се намират под болници, училища и религиозни 

На този фон ООН одобри резолюция, призоваваща за хуманитарно примирие между Израел и "Хамас". Посланикът на Израел в Съвета за сигурност заяви, че армията ще унищожи подземните тунели на групировката.

Резолюцията на Общото събрание на ООН призовава за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Тя беше предложена в този вид от арабските страни и бе приета със 120 гласа "за", 14 "против" и 45 въздържали се, сред които и България. 

Израел определи документа, в който не се споменава "Хамас", като позор. Израелската армия междувременно заяви, че сухопътните сили тази нощ разширяват операциите и ще повтаря призива към жителите на Газа да се преместят на юг.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 6 месеца
Ужас! " Миролюбива", "цивилизована ","евроатлантическа " България се въздържала и нямала мнение дали огънят да се прекрати. Срам! Сигнализирай за неуместен коментар