"Смъртта е навсякъде", "Земята в Газа се разтресе" - войната е в нова фаза, без връзка с болниците

ООН предупреди, че още хиляди цивилни могат да загинат

28.10.2023 | 20:40 Редактор: Искра Ангелова

Израел заяви, че войната му с "Хамас" е "влязла в нова фаза", след като армията му безмилостно удряше Газа три седмици в конфликта, предизвикан от най-смъртоносната атака в историята на страната. ООН предупреди, че още хиляди цивилни могат да загинат, защото Израел ескалира сухопътните операции в управляваната от "Хамас" палестинска територия, където спасителите казаха, че ожесточена нощна бомбардировка е унищожила стотици сгради.

Израел отприщи кампанията си от бомбардировки, след като въоръжени бойци на "Хамас" нахлуха през границата с Газа на 7 октомври, убивайки 1400 души, предимно цивилни, и пленявайки над 220 заложници, според израелски официални лица.

Контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа съобщи, че израелските удари са убили 7703 души, главно цивилни, като над 3500 от тях са деца. Конфликтът е петият и най-смъртоносният в Газа, откакто Израел едностранно изтегли войските и заселниците от палестинската територия през 2005 г.

Интензивните израелски удари срещу "Хамас", ислямистката групировка, която управлява Газа от 2007 г. насам, съвпаднаха с наземни операции, при които десетки хиляди войници се струпаха по границата с Газа преди очаквана пълномащабна инвазия. Израелските сили също извършиха ограничени наземни нахлувания в сряда и четвъртък.

"Навлязохме в нова фаза във войната. Снощи земята в Газа се разтресе. Ние атакувахме над земята и под земята. Ние атакувахме терористи от всякакъв ранг на всяко място", каза израелският министър на отбраната Йоав Галант във видео.

"Армията навлезе в Ивицата Газа и разшири операциите си с танкове и артилерия", каза израелският военен говорител Даниел Хагари в събота. Израелските изтребители са ударили 150 "тунела на терористите, подземни бойни пространства и допълнителна подземна инфраструктура" и "няколко терористи на "Хамас бяха убити", каза армията.

Въоръженото крило на "Хамас", "Бригадите Езедин ал-Касам", заяви, че е нападнало израелските сили в район на северна Газа близо до границата в събота. Израелски военни самолети прелетяха над главите им, когато се чуха гърмежи, идващи от Газа, съобщиха журналисти от АФП. "Има голям брой мъченици и голям брой оцелели под развалините и не можем да стигнем до тях", каза представител на гражданската защита на Газа.

"Вонята на смърт е навсякъде, във всеки квартал, всяка улица и всяка къща", каза респираторният лекар Раед ал-Астал от Хан Юнис в южната част на Газа пред АФП.

Семействата на израелски заложници, задържани от "Хамас", поискаха незабавно обяснение от правителството за съдбата им след засилените удари на армията. Форумът на 229-те заложници и изчезнали семейства, за които се смята, че са отвлечени от "Хамас", заяви, че военният кабинет не е успял да обясни на роднините дали наземната операция е застрашила живота на заложниците.

"Семействата се тревожат за съдбата на своите близки... Всяка минута им се струва цяла вечност", казаха от групата. В четвъртък "Бригадите Езедин ал Касам" съобщиха, че "почти 50" заложници са били убити при израелски бомбардировки от 7 октомври насам. АФП не може веднага да потвърди цифрата. В Тел Авив Яел Левиел каза, че съобщенията за израелските операции дава "подкрепа и сила", тъй като "всички ние продължаваме да живеем в дълбок страх". "Не можем да си позволим да свалим гарда... самото ни съществуване е заложено на карта", каза 50-годишният социален работник пред AFP, цитиран от БГНЕС.

Хамас каза, че всички интернет връзки и комуникации в Газа са прекъснати. Журналистите на AFP в Газа потвърдиха, че са успели да комуникират само в ограничени зони, където могат да се свържат с израелските мрежи отвъд границата. Human Rights Watch предупреди, че почти пълното прекъсване на телекомуникациите в Газа рискува да осигури прикритие за "масови зверства".

Палестинският Червен полумесец заяви, че прекъсването е нарушило услугите на линейките. Хуманитарният координатор на ООН за палестинските територии Лин Хейстингс, каза в мрежата X, бившата Twitter, че "болниците и хуманитарните операции не могат да продължат без комуникация".

Между бомбардировките и недостига на гориво 12 от 35-те болници в Газа бяха принудени да затворят. Агенцията на ООН за палестинските бежанци заяви, че е трябвало "значително да ограничи своите операции".

Израелската армия обвини "Хамас", че използва болници в Газа като центрове за насочване на атаки, което "Хамас" отрече.

Снимка: БГНЕС