САЩ: Ако иранските марионетки нападнат, ще предприемем мерки с нови удари

Министърът на отбраната Лойд Остин каза, че това са прецизни удари за самоотбрана

27.10.2023 | 13:54 Редактор: Вяра Димова

Американската армия нанесе въздушни удари по цели в Източна Сирия, свързани с Иран. Атакувани са два обекта, използвани от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция и подкрепяни от него групировки. От Пентагона заявиха, че ударите са били извършени в отговор на поредица от нападения срещу американски сили в Ирак и Сирия.

САЩ заявиха още, че ще предприемат допълнителни мерки, ако нападенията от страна на иранските марионетки продължат. Западни медии съобщиха, че ударите са били разпоредени лично от президента Джо Байдън.

Кореспонденти от региона информират, че от страна на проирански милиции са били нанесени удари по американски бази в Сирия и Ирак, което поражда опасения за регионален конфликт. Атаките са подети от групировки, които са пряко контролирани от Техеран или споделят идеологията на други организации, които водят борба срещу Израел.

Ответните удари показват, че САЩ искат да поразяват подкрепяните от Иран групировки като превенция срещу бъдеща агресия, която може да се отприщи като ефект от войната на Израел срещу "Хамас".

Министърът на отбраната Лойд Остин каза, че това са прецизни удари за самоотбрана и са в отговор на поредица от продължаващи и предимно неуспешни атаки срещу американски служители в Ирак и Сирия. Става въпрос за нападения, започнали на 17 октомври. Вчера американска база в Сирия беше атакувана за втори път в рамките на два дни, ударена беше и база в Западен Ирак.  

"Вземаме всички необходими мерки, за да защитаваме нашите сили и интересите си в чужбина. Над  20 американски служители бяха ранени при част от тези нападения, при които са използвани безпилотни самолети, насочени срещу военновъздушната база "Ал Асад" в Ирак и гарнизона "Ал Танф" в Сирия", обяви бригаден генерал Пат Райдър от ВВС на САЩ.

Нападенията на проиранските групировки снощи бяха извършени след серия от други, по-малки по мащаб удари по базите. Съобщава се и за загинал цивилен служител.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


4
1 rate up comment rate down comment 0
oncel Sam
преди 5 месеца
Няма как отбраняваме се .. налага се, а и те са марионетки. Какво си мисли светът за нас не е важно, ние си потъваме стабилно и ще повлечем всички които ни се мазнят. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Сирия и Ирак са окупирани от фащ каква самоотбрана? Какво търсят фащисаните в тези страни? Сирия не е предоставяла бази на фащисаните, Ирак от години е приел решение всички фащисани да напуснат територията му, но фащисаните не се махат.... Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 5 месеца
"прецизни удари за самоотбрана"Самоотбрана на САЩ в Сирия и Ирак!?!?!?Откога Сирия и Ирак са част от САЩ?Накратко: - няма ли разумен човек да го премахне това зло Байдън! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
сащнически марионетки! сащ е агресор! сащ води война срещу хетеросексуалната раса! Сигнализирай за неуместен коментар