Байдън поиска "Хамас" да освободи всички взети заложници

"Папата и аз сме на една и съща вълна", заяви американският президент

24.10.2023 | 07:32 Редактор: Искра Ангелова
Байдън поиска

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че всякакви дискусии за прекратяване на огъня в Газа могат да се проведат само ако "Хамас" освободи всички заложници, взети от Израел при нападението на 7 октомври, предаде АФП.

"Трябва да освободим тези заложници и тогава можем да говорим", каза Байдън на събитие в Белия дом, когато беше попитан дали би подкрепил сделка "заложници за прекратяване на огъня".

След това американският президент се извини, че се е наложило да напусне събитието, за да популяризира икономическата си програма преди изборите догодина, като каза, че е трябвало да отиде в ситуационната зала на Белия дом заради друг въпрос, с който трябва да се занимава.

Коментарите му дойдоха малко след като "Хамас" заяви, че е освободил още две жени заложници, отвлечени от Израел. Американските майка и дъщеря Джудит и Натали Раанан бяха освободени на 23 октомври. Израел увеличи броя на потвърдените заложници до 222-ма души, заловени, когато въоръжени лица на "Хамас" пресякоха границата и атакуваха кибуци, градове и военни бази в Южен Израел, припомня БГНЕС.

Байдън засегна и разговора, който проведе с папа Франциск на 22 октомври, относно конфликта между Израел и "Хамас" и хуманитарната ситуация в Газа.

"Папата и аз сме на една и съща вълна, той беше много, много заинтересован от това, което правим", каза държавният глава на САЩ.

Байдън информира, че му е "изложил какъв е планът за действие" по отношение на подкрепата на САЩ за Израел: "Папата го подкрепи във всички аспекти."

Снимка: БГНЕС