Кошмар с хуманитарната помощ в Газа, Израел в дипломатическа война с Турция

Целите са ясни - да унищожим военните и правителствените способности на "Хамас", заяви Бенямин Нетаняху

29.10.2023 | 18:46 Редактор: Вяра Димова

Хаос с хуманитарната помощ в Газа. Хиляди в Ивицата Газа са нахлули в складове и центрове за разпределяне на помощите и са грабили брашно и други продукти от първа необходимост. Израел, в същото време, обяви втори етап на войната с радикалната групировка "Хамас".

Доставките на помощи за Газа са силно затруднени, откакто Израел бомбардира масирано палестинския анклав в отговор на терористичното нападение на "Хамас" от 7 октомври, при което загинаха над 1400 души. Египет обвинява Израел, че препятства процедурите за проверка на камионите с помощи, които влизат през граничния пункт "Рафах".

Според ООН, преди ескалацията на конфликта са преминавали по около 500 камиона дневно, а в последните дни - едва 12 на ден средно. Израелската армия отново настоя палестинците да се преместят от северната в южната част на Ивицата Газа, след като премиерът Бенямин Нетаняху обяви началото на втори етап от войната с "Хамас". Действията включват и наземна операция в анклава.

През нощта армията извърши най-масираната бомбардировка срещу цели на "Хамас" от началото на ескалацията. Войната в Газа е екзистенциален тест за Израел, с тези думи започна изявлението си Нетаняху.

"Това е втората фаза на войната и нашите цели са ясни - да унищожим военните и правителствените способности на "Хамас", да освободим заложниците и да ги върнем у дома. Единодушно взехме решение да разширим наземната операция", обяви премиерът на Израел.

Израел се озова и в дипломатическа война, след като турският президент Реджеп Ердоган заяви, че "Хамас" не е терористична организация. Той нарече израелската страна окупатор и определи ударите в Газа като "клане". Ердоган направи това изказване по време на пропалестинска демонстрация в Истанбул.

Външният министър на Израел Ели Коен обяви, че е наредил на дипломатите си да се завърнат от Турция, за да бъдат преоценени отношенията между двете държави. Анкара реагира с отговор, че израелските представители се опитват да изкривяват фактите, за да прикрият едно брутално клане срещу цивилни в Газа, но тези усилия няма да дадат резултат, според изявлението от турското външно министерство. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС