Иран в ООН: САЩ се съюзиха с агресора Израел и изостриха конфликта

Световните лидери се опитват да предотвратят разпространението на конфликта в региона

25.10.2023 | 07:45 Редактор: Тодор Петров
Иран в ООН: САЩ се съюзиха с агресора Израел и изостриха конфликта

Съединените щати и Русия оглавиха международните призиви за пауза в боевете между Израел и "Хамас", за да се позволи навлизането на помощи в обсадената Ивица Газа, докато Израел продължаваше да бомбардира анклава.

Общо 704 палестинци, сред които 305 деца, са загинали във вторник, съобщи здравното министерство на управляваната от "Хамас" Ивица Газа, като според Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси този брой е най-високият за един ден от началото на конфликта.

Сега световните лидери се опитват да предотвратят разпространението на конфликта в регион, който е ключов за световните енергийни доставки. Президентът на САЩ Джо Байдън и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман разговаряха по телефона във вторник и се договориха за по-широка дипломация "за поддържане на стабилността в целия регион и предотвратяване на разширяването на конфликта", съобщи Белият дом.

Израелските военни съобщиха, че в сряда самолетите им са нанесли удари по инфраструктура на сирийската армия и минохвъргачки в отговор на изстреляните ракети от Сирия, която е съюзник на Иран. Израелските военни съобщиха, че са атакували клетка от водолази на "Хамас", които се опитвали да влязат в Израел по море близо до кибуц Зиким. 

САЩ посъветваха Израел да се въздържи от планираната сухопътна атака, докато Вашингтон се опитва да освободи повече от над 200-те заложници, които "Хамас" все още държи в плен в Газа.

Посланикът на Иран в ООН Амир Саид Иравани заяви пред Съвета за сигурност във вторник, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се е опитал погрешно да обвини Иран за войната между Израел и "Хамас".

"Нашият ангажимент към регионалния мир и стабилност остава непоколебим. САЩ допълнително изостриха конфликта, като открито се съюзиха с агресора за сметка на невинното палестинско население", заяви той.

В ООН Съединените щати и Русия представиха съперничещи си планове за хуманитарна помощ за палестинските цивилни граждани. Вашингтон призова за прекъсване на боевете, а Русия поиска хуманитарно прекратяване на огъня, пише БГНЕС.

Катарските посредници пък настояват "Хамас" да ускори темпото на освобождаване на заложници, като включи в него и жени и деца, без да очаква израелски отстъпки, заявиха трима дипломати и източник от региона, запознати с преговорите.

Снимка: БГНЕС