Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Решението на конфликта: Израел да унищожи "Хамас" и да няма намеса от други държави

Създаването на автономна палестинска държава е добро решение, смята Велизар Шаламанов

24.10.2023 | 20:25 Редактор: Тодор Петров

"Дипломацията е на изключително ниво - президентът Байдън, премиери на Великобритания и Франция правят каквото е възможно. Целта на всички е ясна - освобождаване на всички заложници, пълно обезоръжаване на "Хамас", ликвидиране на инфраструктурата за терористични нападения срещу Израел и арестуване на хората, които са отговорни за атаките. Решението е политическо, но в момента предстои военна операция, която трябва да унищожи "Хамас", заяви бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов в "Денят ON AIR".

Гостът подчерта, че израелската армия е високотехнологична и много добре подготвена, като ще бъдат взети всички възможни мерки за ограничаване на цивилните жертви. 

"Но броят им зависи много от палестинците и "Хамас", да не използват граждани за жив щит. Операцията на Израел може да доведе до успех, ако световните фактори удържат да няма разширяване на конфликта към Ливан и Сирия. Дава се време на световните лидери да гарантират устойчивост на световната система при нелеката операция, която предстои", смята Шаламанов. 

Според него бърза и прецизна операция на Израел срещу "Хамас" би била възможна, ако не се намесят външни фактори, които ще усложнят ситуацията.

"Има реакции от Иран, Русия, Китай и съседните страни на Израел. Самолетоносачите на САЩ не са срещу "Хамас", защото Израел има достатъчно военна мощ, за да смаже "Хамас". Те са, за да възпрат всяка мисъл за намеса от страна на Иран или други фактори, които биха ескалирали конфликта до световно противопоставяне", посочи Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му създаването на автономна палестинска държава е добро решение, но това зависи от палестинците и дали тази държава ще бъде прокси на друга държава.

Шаламанов добави, че Русия силно се е надявала да раздели Запада, но той се е консолидирал и военната помощ се засилва като количество и качество, а успехите на украинската армия са видими.

Бившият служебен министър на отбраната се съгласи с мнението, че има риск за националната ни сигурност, а бежанската вълна не е най-големият риск. Средата е много динамична и трябва да гледаме всички проблеми заедно, изтъкна той.

Гледайте целия разговор във видеото.