Една от освободените заложнички на "Хамас": Отвлякоха ме на мотоциклет, бях в огромен тунел

Вече има данни за сухопътни акции на израелската армия

24.10.2023 | 13:52 Редактор: Искра Ангелова

Терористичната групировка "Хамас" освободи двама от заложниците, които отвлече след нападението си в Южен Израел на 7 октомври. Израелската армия обяви, че 222-ма души остават в плен на групировката.

След близо 17 денонощия в плен - двете възрастни жени на 80 и 85-годишна възраст разказват с мъка, болка и страх за преживяното.

"Бях отвлечена на мотоциклет към Газа. Това беше болезнено. Лежах настрани на мотоциклета. Получих синини от шофирането", сподели една от жените.

Дъщерята на Лифшиц обясни, че майка ѝ е била свалена в "огромен подземен тунел", където е била държана насила. Съпрузите на Нурит Купър и Йочевет Лившетц обаче все още са в неизвестност. Заложници на "Хамас" са и още 220 души, включително деца, бебета и чужденци, остават заложници на "Хамас".

На този фон вече има данни за сухопътни акции на израелската армия, а целта им е именно събирането на повече информация за пленените хора. Тече и подготовката за мащабна фаза от военната операция на Израел в Ивицата Газа. Тя ще бъде едновременно по море, суша и въздух.

"Продължаваме да се подготвяме за нашата операция, тя ще дойде скоро. Внимателно се подготвяме за следващата ни стъпка, а тя е многостранна операция във въздуха, на сушата и в морето. Вършете си работата, пригответе се, ще сте ни нужни", коментира израелският вътрешен министър Йоав Галант.

Ситуацията с хората в неизвестност може да забави, но няма да откаже израелската армия от намерението за сухопътна операция. 

"Военните способности на "Хамас" не са пострадали от въздушните нападения, поради което Израел смята, че трябва да проведе сухопътна операция. Заложниците няма да откажат сухопътната операция", поясни експертът по външна сигурност Мариян Карагьозов.

В ефира на "България сутрин" от Тел Авив Йонатан Фархи сподели, че военното положение е сериозно.

"Все по-зле става от ден на ден. Хората не излизат от вкъщи", сподели той.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.