България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Израел да не спира с ударите по "Хамас" или да се търси политическо решението? 

Мариян Карагьозов и Йонатан Фархи споделиха гледните си точки за новата война

24.10.2023 | 08:23 Редактор: Тодор Петров

Международният анализатор от Института по балканистика Мариян Карагьозов заяви в студиото на "България сутрин", че израело-палестинският конфликт няма военно решение.

"Нито има трайно решение за Ивицата Газа, нито за Западния бряг, нито за заложниците, за палестинските бежанци в съседните арабски страни. За решение на конфликта е много далеч да се говори. За Нетаняху продължаване на военните действия е начин за спасяване на собствения му имидж и има политически стимул военната операция да продължава", каза той.

Карагьозов е на мнение, че военните способности на "Хамас" не са твърде засегнати от въздушните удари, поради което Израел смята да проведе сухопътна операция. Заложниците няма да откажат Израел от провеждането на сухопътна операция.

"Хизбула" е едновременно военна организация и политическа партия. За момента не сме видели нито едно изказване на лидера на "Хизбула", запазва си поле на действие. Няма по-голяма ескалация освен стандартните размени на обстрели между Израел и "Хизбула", посочи още Карагьозов пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че американското присъствие в региона гарантира пълна подкрепа на Израел, но е и сигнал към останалите участници за ограничаване на конфликта.

"Всеки ден от конфликта носи страдания за цивилното население. Това няма да реши комплекса от проблеми, трябва да се търси политическо решение. За момента замразяване на конфликта изглежда по-добрият вариант", убеден е международният анализатор.

Йонатан Фархи от Тел Авив, който е мобилизиран в армията на Израел срещу "Хамас", сподели за Bulgaria ON AIR, че положението става все по-зле от ден на ден. 

"Хората не излизат от вкъщи, почти не работят ресторантите. Най-късно към 16 часа всички се прибират вкъщи. Никой не иска да празнува. Министърът и генералите ще решат кога да влязат в Газа - когато му е времето. Не трябва да бързаме, защото загубихме много хора в Газа. Най-важното е да не спрем, защото "Хамас" пак може да ни бомбардира", коментира той. 

Йонатан Фархи се надява войната да свърши бързо и да дойде в България, за да се види с роднините и приятели си у нас. 

"Този гаден ден 7 октомври ще е с нас за цял живот. Не знам накъде ще отиде това", отбеляза военнослужещият.