Русия срещу САЩ заради конфликта в Газа, Москва свое предложение за мирен край

Небензя се обяви за безусловно прекратяване на огъня от враждуващите страни

24.10.2023 | 21:35 Редактор: Тодор Петров
Русия срещу САЩ заради конфликта в Газа, Москва свое предложение за мирен край

Русия е подготвила алтернативна на американската проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН относно конфликта между Израел и "Хамас", обяви постоянният представител на Руската федерация в международната организация Василий Небензя. предава ТАСС.

"За да може Съветът за сигурност все пак да реализира целта си, ние подготвихме алтернативна проекторезолюция, изготвена въз основа на доказан хуманитарен език и включваща важни елементи от американския, бразилския и първия руски проект", обясни руският дипломат.

Небензя добави, че Русия няма да може да подкрепи американската проекторезолюция за палестинско-израелския конфликт в Съвета за сигурност на ООН, тъй като тя не съдържа клауза за незабавно прекратяване на огъня. 

"Колеги, ние сме дълбоко убедени, че основният сигнал, който целият свят очаква от Съвета за сигурност, е искането за незабавно, безусловно прекратяване на огъня от враждуващите страни и точно това го няма в американския проект. Следователно, не виждаме смисъл в него, няма да можем да го подкрепим", подчерта Небензя.

По думите му Русия иска да подложи проекторезолюцията на гласуване веднага след американския документ. 

"Молим бразилското председателство да подложи нашия проект на гласуване веднага след проекта на САЩ, освен ако, разбира се, нашите американски колеги не предпочетат да оттеглят текста си. Ние много разчитаме за вашата подкрепа, което ще позволи на Съвета за сигурност да даде необходимия сигнал за предотвратяване на по-нататъшна ескалация на конфликта", заяви още Небензя, цитиран от "Фокус".

Снимка: БГНЕС
 


2
0 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 7 месеца
То и България по заповед на един такъв "крадец" разпалва войната в Украйна и съдейства да загиват хиляди хора, ама..евроатлантически "ценности". Едни са "хора", а други не, а?Евроатлантическо ми е.. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
Крадецът крещи: Дръжте крадеца!" Сигнализирай за неуместен коментар