Случва се! Израел навлезе в Газа, прочиства района от терористи и връща заложници

Отбранителните сили съобщиха за "локализирани нападения"

13.10.2023 | 21:24 Редактор: Вяра Димова

Израел нанася удари в ивицата Газа. На седмия ден от войната израелските власти дадоха 24 часа за евакуацията на над 1 млн. души от Газа, готвейки сухопътно нападение. По-рано "Хамас" определи предупреждението като пропаганда, а Газа е в хуманитарна криза. В най-голямата болница, места в моргата вече няма. Убити са и журналисти.

Израелската армия съобщи за първи път тази вечер, че сухопътни войски са извършили локални атаки в Ивицата Газа. В съобщението се казва, че войските са влезли, за да се бият срещу екстремистите, да унищожат оръжия и да търсят доказателства за изчезналите заложници, държани от "Хамас".

"Израел никога няма да стреля по цивилното население. Затова настояваме всички цивилни в Газа да се насочат на юг от Газа. Цивилното население е цел само на терористите. Тези, които искат да се спасят, да тръгнат на юг. Ние ще унищожим инфраструктурата на "Хамас", главното управление на "Хамас" и военните, свързани с "Хамас", заяви министърът на отбраната на Израел Йоав Галант.

Международните хуманитарни организации предупредиха за влошаване на ситуацията, след като Израел попречи на доставките от Египет. До момента войната между Израел и "Хамас" е взела близо 3000 жертви и от двете страни. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС