"Не е време за неутралност", "Загубите на цивилни са неприемливи": Световните лидери за Израел

Тероризмът никога не може да бъде оправдан и това важи с особена сила след това безчинство на "Хамас", заяви Лойд Остин

13.10.2023 | 19:06 Редактор: Елеонора Танева

Жертвите сред цивилното население при разпоредената евакуация в Израел, трябва да бъдат сведени до минимум. Около това се обединиха световните лидери в реакциите си на последните новини от конфликтната точка.

Руският президент Владимир Путин заяви, че сухопътна операция на израелската армия ще доведе до "абсолютно неприемливи загуби сред цивилното население". 

"Използването на тежка военна техника в жилищни райони е сложен въпрос, изпълнен със сериозни последствия за всички страни. Загубите сред цивилното население ще бъдат абсолютно неприемливи. Там живеят почти 2 000 000 души. Най-важното сега е да се спре кръвопролитието", коментира Путин.

Междувременно се засилва и дипломатическата активност. В Израел пристигнаха шефът на Пентагона Лойд Остин, както и председателите на Европарламента Роберта Мецола и на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен. Държавният секретар на Съединените американски щати Антъни Блинкен се срещна с Нетаняху. 

"Правим всичко възможно да освободим колкото се може повече хора и да ги върнем при близките им", заяви Блинкен.

"Сега не е време за неутралност, за фалшива равнопоставеност или за извинения за непростимото. Тероризмът никога не може да бъде оправдан и това важи с особена сила след това безчинство на "Хамас". "Хамас" не говори от името на палестинския народ. Светът току-що стана свидетел на едно голямо зло", добави министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

"Израел воюва с екстремистите от Хамас, за да наложи трайна промяна и да съхрани съществуването си. Иран, "Хизбула" и "Хамас" съставляват една обща ос, ос на злото. Всичко се нарежда от Иран, разрешението се дава от там, Иран осигурява парите и формира идеите", убеден е министърът на отбраната на Израел - Йоав Галант.

Остин заяви, че САЩ са най-мощната държава в света и че все още ще подкрепят Украйна, както и Израел.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 1
?!!?
преди 6 месеца
Гномът клониран ли е? На какво е? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Aloshya
преди 6 месеца