На камили, крави и пеша - хиляди напускат Газа. Нетаняху: "Хамас" е като ИДИЛ

ООН призова Израел да оттегли нареждането за евакуация

13.10.2023 | 18:49 Редактор: Искра Ангелова

Израел готви сухопътно влизане в Газа. Заради това даде еднодневния срок на 1,1 млн. души да се изтеглят в южната част на страната. Тел Авив е уведомил ООН за мащабната акция. Оттам предупредиха, че спешна евакуация в толкова кратък срок не може да се осъществи без "опустошителни хуманитарни последици".

Стотици семейства напускат северната част на Газа. Те се придвижват с коли, с камили, крави и магарета. Има и такива, които вървят пеша.

"Тук има цивилни, които не са наши врагове. Искаме да се евакуират, за да можем да продължим да поразяваме военни цели на "Хамас" в Газа. В края на тази война нашето намерение е "Хамас" да няма повече възможност да убива или да стреля по цивилни хора", коментира военен.

ООН призова Израел да оттегли нареждането за евакуация, за да не предизвика хуманитарна катастрофа. Предупреждават, че мащаба и скоростта на разгръщащата се хуманитарна криза са смразяващи.

Газа бързо се превръща в адска дупка и е на ръба на колапса. Но от Тел Авив са категорични - евакуацията няма да бъде отчетена.

"Вече търсим всички онези терористи, които се крият. Те вече не искат да се бият, те се крият като продължават да убиват цивилни", заявиха израелските военни.

"Хамас" трябва да бъде третирана, както беше третирана "Ислямска държава", заяви израелският премиер Нетаняху. 

От ООН призовават - хуманитарната помощ за цивилните трябва да бъде предоставена по всяко едно време.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 1
Кольо Шмайзера
преди 6 месеца
Мор за всички терористи и техните поддръжници! Камък върху камък не трябва да остане в ивицата Газа! Една руска поговорка гласи: Трябва да се мисли преди войната. После трябва да се стреля и убива. Сигнализирай за неуместен коментар