Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Атаката срещу Израел е планирана и координирана - към коя страна водят следите?

Украйна губи военна помощ, която се пренасочва за израелската армия, подчерта Иван Анчев

13.10.2023 | 20:35 Редактор: Елеонора Танева

В очакване на сухопътната атака та въоръжените сили на Израел.

"От десетилетия ситуацията в Близкия изток не е била толкова тежка. Това е планиран, целенасочен, добре координаран и зверски по характер терористичен акт, това не е борба за кауза, а тероризъм", коментира дипломатът и експерт по сигурността Иван Анчев в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му израелските служби са едни от най-добрите в света и водещи в "сигналното разузнаване", което предполага събиране на оперативна и разузнавателна информация с технически средства.

"Може би аналоговото бие по лесен начин дигиталното, но това не е оправдание. Хакерската атака не може да бъде направена от Газа, най-вероятно ще бъде проследена и ще се стигне до Техеран", прогнозира Анчев.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че иранските кибервойски са добри, а войната не се води между палестинци и израелци.

"Това е вечен конфликт - Близкият изток беше на ръба на позитивно обръщане на играта, Израел беше на една ръка от договор със Саудитска арабия, което щеше да промени политическия образ на региона", посочи дипломатът.

Анчев припомни, че войната в Украйна остана на заден план последната седмица. А сега и военна помощ ще бъде и вече се пренасочва към Израел. 

"Особено ракетните комплекси "Пейтриът". 5 000 ракети изстреляха в първия ден "Хамас" срещу мирни жители. Комплексите трябва да бъдат пълнени с ракети, което означава и пренасочване на беоприпаси", допълни гостът. 

По думите му "Хамас" получава финансови потоци от Катар, Иран, има и "частни спонсори".

"Една съществена част от помощта за палестинската власт се дава от ЕС по линията на хуманитарна помощ. Трябва да приключим с тази политкоректност. Кой даде властта в ръцете на "Хамас" - същите тези хора, които днес искат да не бъдат нападани в Газа. Всеки народ си заслужава управниците", категоричен беше експерт по сигурността.

По думите му евакуацията от Ивицата Газа би била трудна, но не невъзможна. 

"В една така среда няма как да се убиват само лошите, а невинните граждани да бъдат оставени настрана. Много невинни хора от двете страни са пострадали и ще страдат", добави Иван Анчев.

Гледайте целия разговор във видеото.