"Вече не искат да се бият, а се крият": Израел търси терористи под дърво и камък

В Израел днес пристигна шефът на Пентагона Лойд Остин

13.10.2023 | 13:50 Редактор: Елеонора Танева

В старт е спешна евакуация заради жестоката война в Близкия изток. Тел Авив даде 24 часа на живеещите 1,1 млн. души в северната част на Ивицата Газа да напуснат. Именно там Израел готви сухопътно влизане.

Тел Авив е уведомил ООН за мащабната акция. Оттам предупредиха, че спешна евакуация в толкова кратък срок не може да се осъществи без "опустошителни хуманитарни последици".

Светът наблюдава с тревога ситуацията. Стартът на евакуацията в такива кратки срокове доведе до още напрежение и размяна на остри реплики между ООН и Израел. Израелският посланик реагира на становището на ООН като го нарече срамно и обвини организацията, че години наред си е "затваряла очите" за въоръжаването на "Хамас" и използването на цивилни като щит.

В призива си израелските военни предупреждават, че ще действат решително в Газа през следващите дни и цивилните ще могат да се върнат, едва когато им бъде казано.

"Вече търсим всички онези терористи, които се крият. Те вече не искат да се бият, те се крият и продължават да убиват цивилни", заявиха израелските военни. 

Реакция дойде и от "Хамас". Терористите определиха израелското предупреждение като "фалшива пропаганда" и призоваха гражданите да не се поддават на паника. На фона на ескалиращото напрежение, израелската държава демонстрира рядко срещано обединение и одобри съставянето на военновременно правителство, начело с премиера Бенямин Нетаняху и водещия опозиционен политик Бени Ганц. 

"Това е война за нашия дом, която трябва да завърши с едно - пълна победа, смазване и елиминиране на "Хамас", заяви Нетаняху. 

Междувременно се засилва и дипломатическата активност. В Израел днес пристигна шефът на Пентагона Лойд Остин, както и председателите на Европарламента Роберта Мецола и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с Нетаняху днес. 

"Правим всичко възможно да освободим колкото се може повече хора и да ги върнем при близките им", заяви Блинкен.

На фона на войната, медици отказват да напуснат северната част на Газа. Към този момент броят на убитите палестинци вече надхвърли 1500, а ранените са над 1600.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.

Снимка: БГНЕС


6
9 rate up comment rate down comment 3
Neve Dekalim
преди 6 месеца
Това им е войната цивилни заложници , деца , жени , обикновенни хора . После елате ги вижте .. Е ми видяхме . Сигнализирай за неуместен коментар
5
17 rate up comment rate down comment 2
Непалец
преди 6 месеца
За съжаление ,в сегашният свят няма справедливост и не всичко се мери с еднакъв аршин,няма човечност ,всичко е за капитали,ресурси и влияние....докато се самоунищожим като планета! Сигнализирай за неуместен коментар
4
18 rate up comment rate down comment 3
Хуманност
преди 6 месеца
Защо само към терористи, а за жертвите някой помисли ли? Сигнализирай за неуместен коментар
3
44 rate up comment rate down comment 6
Пешо
преди 6 месеца
Типично. Тези т.нар. "воини" знаят да се бият само срещу невъоръжени цивилни. Смели са и са силни само срещу тях. Също така са смели, докато се крият зад своите цивилни сънародници. Въобще - силни смелчаги. Сигнализирай за неуместен коментар
2
24 rate up comment rate down comment 2
Али Баба
преди 6 месеца
Всички нормални хора по света знаят истината...и подкрепят правилните хора. Сигнализирай за неуместен коментар
1
16 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 6 месеца