България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как ще се развие конфликтът в Близкия изток и кои са печелившите от вота на недоверие?

Журналистите Милена Милотинова и Александър Попов коментираха важните теми от седмицата

13.10.2023 | 09:40 Редактор: Тодор Петров

Водещият на предаването "Брюксел 1" Милена Милотинова бе отличена от БАН с награда за правилна и богата българска реч в журналистиката. 

"Ще продължа да поддържам нивото на публичната реч високо, особено в моето предаване "Брюксел 1". Ежедневието те кара да мислиш за важните теми за коментар. Призивът на БАН към всички институции е много важен, трябва това нещо да залегне в учебните програми много по-дълбоко. Не само функционалната грамотност, но и начинът, по който се изразяваме е много важен. БАН призова и медиите да се включат в техния призив", каза журналистът.

Милотинова и главният редактор на сайта dnes.bg Александър Попов направиха обзор на темите от седмицата в студиото на "България сутрин".

"Две основни теми вълнуваха читателите тази седмица - атаката на "Хамас" над Израел и вотът на недоверие. Думите и нападките в парламента не са най-добрият пример за чистотата на българския език. Не е интересно, то е жалко. Човек се чуди защо тези хора са събрани там. Близо 50 гласа не достигат, ясно е, че вотът няма да мине. Този вот е изцяло предизборен и ни показва съотношението на силите в сглобката. ГЕРБ и ДПС се възползваха максимално, щетите отиват основно към ПП-ДБ. Влязоха в обяснителен режим кой управлява страната, което не е в тяхна ползва", коментира Попов за Bulgaria ON AIR.

Според него конфликтът в Израел трябва да се разглежда по-отдавна - още от Арабската пролет. 

"Тези групировки, които в момента са на преден план, световните сили през тези години са ги подкрепяли или са се сблъсквали с тях. Тези неща ще имат последици в Европа. Наблюдаваме мигрантски натиск от години, нищо чудно да се създават клетки, които биха причинили проблеми на наша територия. Странно е как на консултативните съвети при президента се твърди, че няма никаква опасност. Службите трябва по-внимателно да следят, доказано е през годините, че опасност има", подчерта Попов.

"Била съм неколкократно в Израел, правила съм документален филм за спасяването на българските евреи. С болка наблюдавам какво се случва там и за мен все още е загадка как най-силната разузнавателна служба в света - Мосад, е проспала подготвянето на атаката. Хората в Израел живеят с едно наум, че нещо може да се случи, дори момичетата служат в армията. Това, което винаги ме е впечатляващо, е че всъщност не се страхуват. Израел отвсякъде е заобиколен от предизвикателства и възпитава младото си поколение в дисциплина и организираност", каза от своя страна Милотинова.

Гледайте целия разговор във видеото.