България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петък 13 може да бъде фатален за енергетиката, но не и за кабинета "Денков"

Политиката ни е далеч от гражданите, смятат Мария Пиргова и Христо Панчугов

13.10.2023 | 09:05 Редактор: Вяра Димова

Първи вот на недоверие по време на предизборна кампания. Дебатите в Народното събрание преминаха разгорещено и с много критики. 

"Петък 13 може да се окаже фатален за енергетиците и за енергетиката на България, но не и за правителството. Енергетиците бяха предадени първо от профсъюзите, правителството беше спокойно още в началото. Вчера вдигнаха блокадите предварително. Правителството е в комфорт, може да прави колкото си иска вотове на недоверие. Ще има един и същи край. Борисов и Пеевски ще застават отгоре на ситуацията, но ще гласуват "за" правителството", каза политологът Мария Пиргова в студиото на "България сутрин".

Според събеседника ѝ - политологът Христо Панчугов, е било ясно, че вотът на недоверие няма да мине.

"Не очаквам днес да има развитие, т.е. да видим промяна в мнозинството, което да доведе до свалянето на правителството. Всичко в България в момента се използва с една единствена цел - да се мобилизира подкрепа за местните избори. Друг е въпросът обществото да започне да си дава сметка за необходимостта от дългосрочни решения. Това, което видяхме с енергетиците, е това, което видяхме и с българските военновъздушни сили", даде пример Панчугов пред Bulgaria ON AIR.

Според него най-големият успех, който правителството може да генерира, е да поведе разговор за план за действие. Пиргова е на мнение, че Делян Пеевски все повече се налага.

"Той коментира вота на недоверие, срещите при президента. Ще трябва да преживеем и това Делян Пеевски да ни управлява и формално. Другите в момента са се отказали, тъй като имат други цели, печелят пари. На трибуната излизат едни говорители, в парламента няма опозиция. Костадинов изгуби доверие", коментира тя.

Пиргова изтъкна, че най-силно се движи битката за службите и именно тя е в основата на разделението между президента и партиите. "Президентът трябваше да свика Консултативен съвет, който партиите щяха да напуснат. Президентът го знаеше", добави политологът.

Консултативният съвет по национална сигурност от доста време е заложник на публичността, смята Панчугов.

"Страда правенето на политика. Окопани в собствените си окопи, фокусирани да кажат някакви важни неща, българските политици забравиха, че политиката е свързана с визионерство, план за действие и възможността на този план да бъде защитаван пред българските граждани", настоя той.

По думите на Пиргова, от правителството виждаме сериозна подкрепа за Украйна, стремеж за преформатиране на службите, а на следващ етап предстоят и дискусии за конституционни промени.

"Правителството има два центъра на управление. Единият е истинският, неформален, Асен Василев. Целеполагането на българската политика е далеч от гражданите. Политиката е разпределяне на средства между едрия бизнес и представителите в политика. Другите сфери са в задънена улица", обясни тя.

Като най-важна цел събеседникът ѝ определи това "да започнем да виждаме истинско уговаряне за съществуването на управлението" и прогнозира, че вероятно ротацията ще се случи.

Политолозите изразиха мнение и за предстоящите местни избори. 

"Сглобката ще остане да управлява доста дълго време.", каза Пиргова. "Ще видим изненади. "Възраждане" се движи на ръба на бъде втора политическа сила", прогнозира Панчугов.

Гледайте целия разговор във видеото.