БСП ще събира подписи за втори вот на недоверие, ако правителството оцелее

Президентът и управляващите унищожават остатъците от държавността, смята Корнелия Нинова

12.10.2023 | 16:38 Редактор: Вяра Димова
БСП ще събира подписи за втори вот на недоверие, ако правителството оцелее

"Президентът наруши закона като не свика КСНС, така както е описан и го изисква и Конституцията и закона. Това там беше някаква квази среща без парламентарно представените партии, защото той не ги харесва. И ние много неща не харесваме, но идваме на работа и изпълняваме закона. Вероятно, за да му отговорят - управляващото мнозинство, председателят на парламента, правителството свикаха днес също толкова ненормален формат. Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя беше категорична, че по този начин и двете страни – и президентът, и управляващите, унищожават остатъците от държавността.

"КСНС е органът, който в такава криза, особено сега с две войни, трябва да ни събере и да излезем с единно решение. Но не - и двете страни си правят каквото искат, но не и да мислят за българския  национален интерес", заяви Нинова.

По думите ѝ по-лошият резултат е фактът, че и от двете заседания няма резултат и нито едно смислено решение. Лидерът на БСП коментира, че е видяла лековато отношение към ситуацията.

"Предстои ни приемане на бюджета за следващата година. Може би в този бюджет трябва да се предвидят средства за тази извънредна ситуация. Никой нито дума не обелва. Събират си се в някакви формати – президентът си тегли на една страна, тези си теглят на друга – няма България, няма народ, няма национална отговорност. Това не може да продължава така", уточни лидерът на БСП.

В коментара си за вота на недоверие Корнелия Нинова посочи: "Виждаме, че в залата си следват опорките от вчера, но не дават смислени обяснения. От заявките на ГЕРБ и ДПС, поне за днес, виждаме, че вотът няма да мине утре. Те ще си подкрепят правителството, въпреки критиките, които му отправят. Ако това се случи и правителството утре оцелее – ние веднага започваме събиране на подписи за вот на недоверие за национална сигурност и отбрана и го внасяме още другата седмица, обяви Нинова.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)