Унгария забрани шествията "в подкрепа на терористите", Гърция зае странна позиция

Орбан: Унгарските граждани трябва да се чувстват в безопасност

13.10.2023 | 11:20 Редактор: Тодор Петров
Унгария забрани шествията

"Унгария няма да позволи провеждането на шествия в подкрепа на "терористични организации", заяви премиерът Виктор Орбан.

"Шокиращо е, че в цяла Европа се провеждат митинги в подкрепа на терористите", каза той пред общественото радио, визирайки обществените прояви след нападението на "Хамас" срещу Израел.

"Имаше опити за това дори в Унгария. Но ние няма да позволим провеждането на митинги за съчувствие в подкрепа на терористични организации, тъй като това би довело до терористична заплаха за унгарските граждани", подчерта премиерът. 

Той добави, че всички унгарски граждани трябва да се чувстват в безопасност, независимо от тяхната вяра или произход, предаде БТА.

В същото време гърците застанаха на двете страни на военния конфликт в Израел. Палят свещи пред синагогата в Атина и протестират в защита на палестинците.

Председателят на еврейската общност в Атина нарече Хамас "терористи". В гръцките църкви духовниците отправят молитви за мир и прекратяване на убийствата и от двете страни.

В същото време активисти на левите партии и неправителствени организации организират всеки ден протести в защита на палестинците.

Депутатите от парламентарната група на Комунистическата партия заявиха, че подкрепят палестинския народ и обвиниха Израел в "окупация" на палестински земи. Комунистите организират протести в следващите дни.

Снимка: БГНЕС