Израел ще държи Ивицата Газа блокирана до освобождаването на заложниците

Хуманитарната обстановка в Газа значително ще се влоши

12.10.2023 | 18:45 Редактор: Тодор Петров

Израел обяви, че ще държи Ивицата Газа в пълна блокада, докато не бъдат освободени всички заложници, взети в плен след нападението в събота. От своя страна, радикалната групировка "Хамас" съобщи, че е изстреляла ракети към Тел Авив. 

Въоръженото крило на "Хамас" обяви, че това е отговор на израелските въздушни удари, които са взели под прицел цивилни в палестински лагери. 

Израелските военни продължават подготовката за евентуална сухопътна операция, но политическото ръководство няма все още решение за прилагането и на такава наказателна мярка. След сформирането на извънредно правителство, премиерът Бенямин Нетаняху, подкрепен от опозицията, се зарече "Хамас" да бъде заличен от лицето на земята. Нетаняху се обърна към нацията заедно с лидера на опозицията Бени Ганц. 

Кризисното правителство беше съставено, след като "Хамас" изби стотици цивилни, включително деца, и отвлече 150 души, които държи като заложници. Броят на загиналите при нападението на групировката нарасна до над 1300 души. 

Хиляди са убитите и ранените и в Ивицата Газа, където около 2 млн. палестинци са без вода, ток и хранителни доставки. От Червения кръст предупредиха, че хуманитарната обстановка там значително ще се влоши. 

За срещи в региона пристигна американският държавен секретар Антъни Блинкен. Целта на посещението е да предотврати разпространение на конфликта в Близкия изток. Блинкен увери Нетаняху в подкрепата на Вашингтон. 

САЩ ще се опитат да съдействат за освобождаването на заложниците, някои от които се смята, че са американци. Друга цел е да се договори маршрут, по който жителите на Газа да могат да напуснат анклава преди евентуално навлизане на израелските сухопътни сили. 

Израел воюва и на друг фронт в отговор на обстрела от проирански групировки от Ливан и Сирия. След въздушни удари са извадени от строя главните летища на сирийските градове Дамаск и Алепо.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
кой е виновен
преди 6 месеца
Израел в момента тероризира мирни жители в отговор на атака от терористи!? Сигнализирай за неуместен коментар