България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ужасът в Южен Израел е огромен, стигне ли се до "Хизбула" - ще има критични последствия

"Не виждам изход от войната в близките дни", каза журналистът Весела Райчинова

12.10.2023 | 08:30 Редактор: Толя Стоянова

"Обстрелите са ужасни. Ужасът в Южен Израел е огромен. Все още се изкарват тела от селищата, в които са извършени чудовищните зрелища от "Хамас". Този акт на насилие е криминално престъпление. Не виждам изход от войната в близките дни. Има една евентуална възможност - намесата на "Хизбула". Вчера имаше обстрел от Северен Израел. Поемането на отговорността е на "Хамас". Ако се стигне до "Хизбула", последствията ще бъдат критични", разказа пред Bulgaria ON AIR журналистът Весела Райчинова, която е в град Бат Ям в Централен Израел.

По думите ѝ израелците са много весели хора и обичат да се събират винаги със семействата си, затова тишината в Централен Израел изглежда толкава плашеща.

"Тишината от моя прозорец е ужасяваща. Тя е нещо, което застава много дълбоко в сърцето на всеки един човек, който е против терора. Засега арабските граждани в страната не са надигнали глас. Искрено се надявам това да не се случи. Много хора се притесняват от това. Терорът може да заглуши желанието за мир и сътрудничество, за съвместен начин на живот. Всички можем да живеем много добре и да бъдем задружни", сподели Весела Райчинова.

Тя разговаря с много граждани, познати и приятели, които се притесняват от евентуален иск на "Хамас" да бъдат освободени негови затворници. "Очаквам да бъде разрешен този въпрос. Семействата на заложниците не могат да се примирят със случилото се, искат отговори", подчерта журналистът.

"В момента не съм на сигурно място, намирам се в Централен Израел, но не е ясно как ще се развият събитията. В мен няма страх, единствено и само болка и тъга, тревога за всички близки и за това, което се случва", сподели още Райчинова.

Тя е категорична, че няма да се върне в България. "Няма да се върна в България, имам задължения, които трябва да изпълнявам", отсече журналистът.

По думите ѝ с приоритет е евакуацията на българските граждани. "Хората с двойно гражданство също искат де се върнат, но нямат такава възможност. Подготвят се списъци и може би ще се изпрати самолет от България", коментира Райчинова. 

Тя отбеляза още, че Израел е получил помощ от САЩ.

"Техните екипи се намират при нас във връзка със съдействие по отношение на заложниците и със разузнавателна функция. Има страни, които искат да се включат, има убити граждани от Германия, Италия, Франция. Тази помощ е в очакване, може би зад кулисите се водят преговори. Не е ясно какво ще се случи със заложниците", каза Весела Райчинова.

Гледайте целия разговор във видеото.