Израел е атакуван и от "Хизбула", страната създава извънредно правителство

Загиналите вече са няколко хиляди

11.10.2023 | 18:55 Редактор: Искра Ангелова

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и лидерът на опозицията Бени Ганц се споразумяха да сформират извънредно правителство. Ще бъде създаден и "военен кабинет". Израел струпа войници и тежка техника в готовност за мащабна офанзива в Газа.

Броят на загиналите от израелска страна нарасна до най-малко 1 200 души. При израелските въздушни удари в Газа са загинали най-малко 1050.

Сред бомбардираните обекти е ислямският университет, за който Израел смята, че се използва от "Хамас" като място за обучение на разузнавачи и за производство на оръжия. Освен загиналите, голям е броят и на ранените при израелските удари - около 5 200.

Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци съобщи, че са загинали девет нейни служители и са убити 30 ученици в нейно училище. Не е ясна съдбата на около 150 души, отвлечени и взети за заложници от палестинските екстремисти. Сред похитените са и чужденци.

САЩ знаят за най-малко 20 свои граждани. Израелската армия допусна журналисти до кибуца Кфар Аза, близо до Газа, където нападатели от "Хамас" са убили повече от 200 израелци. Над 40 от жертвите са деца, включително бебета. Израелските военни описаха извършеното като истинско "клане".

Израел е атакуван и от север. Шиитското движение "Хизбула" пое отговорността за изстреляни противотанкови ракети от ливанска територия. В отговор израелската армия подложи на обстрел градове в Южен Ливан. Израел отвърна с огън и на снаряди, полетели от територията на Сирия.

САЩ обявиха, че са в постоянна комуникация с израелските си партньори и със съюзниците си в региона. Вашингтон обеща допълнителна помощ, включително с прихващачи за системата "Железен купол".

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС