Ракети летят към Тел Авив. Нетаняху: Всеки член на "Хамас" е мъртвец

Народът е обединен, преминаваме в офанзива, обяви израелският премиер

12.10.2023 | 14:09 Редактор: Вяра Димова

Шести ден от терора на "Хамас". Радикалната групировка съобщи, че е изстреляла ракети към израелската столица Тел Авив. Въоръженото крило на групировката обяви - това е отговор на израелските въздушни удари, които са взели под прицел цивилни в палестински лагери. И Израел вече включва дронове в ударите по Газа.

Израелските военни продължават подготовката за евентуална сухопътна операция в Ивицата Газа, но политическото ръководство няма все още решение за прилагането и на такава наказателна мярка. След сформирането на извънредно правителство премиерът Бенямин Нетаняху, подкрепен от опозицията, се зарече "Хамас да бъде заличен от лицето на Земята". Нетаняху се обърна към нацията заедно с лидера на опозицията Бени Ганц. 

"Израелският народ е обединен, а сега вече и неговите управляващи. Преминаваме в офанзива. Всеки член на "Хамас" е мъртвец. "Хамас" е "Ислямска държава" и ние трябва да ги смажем така, както светът смаза "Ислямска държава", заяви Нетаняху.

Думите на министъра на отбраната Йоав Галант също са безкомпромисни.

"Израел ще поиска "Хамас" да плати много висока цена за своите атаки. Те ще си платят за това, което сториха. Акцията ни ще се помни в Газа за следващите 50 години. Те ще съжаляват, че са започнали това, ще потърсим отговорност", каза министърът на отбраната на Израел Йоав Галант.

Кризисното правителство беше съставено, след като групировката "Хамас" изби стотици цивилни, включително деца. Броят на загиналите при нападението на групировката нарасна до повече от 1300 души, сред тях най-малко 220 са войници. Хиляди са ранените и от израелска страна, както и в Ивицата Газа, която е под пълна блокада. Около 2 млн. палестинци там са без вода, ток и храна. 

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС